Ads 468x60px

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

20 Σεπτεμβρίου. Η μέρα που έφυγε ο Γ.Σεφέρης

Γιώργος Σεφέρης , στις 20 Σεπτεμβρίου 1971, έκλεισε τα μάτια του για πάντα, μετά από εγχείρηση στο δωδεκαδάκτυλο. H κηδεία του σπουδαίου ποιητή έμελλε να σταθεί έκφραση ελευθεροφροσύνης του λαού, που είχε συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες για να τον συνοδεύσει στην τελευταία του κατοικία....
Γιώργος Σεφέρης ή όπως ήταν το κανονικό του όνομα , Γιώργος Σεφεριάδης . Αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές, λογοτέχνες , σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας.

Τα 7 μεταπτυχιακά στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη ζήτηση

Χιλιάδες απόφοιτοι πανεπιστήμιων ψάχνουν να βρουν ποιο θα είναι το επόμενο τους βήμα στην ακαδημαϊκή τους καριέρα και εξαπολύουν «σαφάρι» προκειμένου να εντοπίσουν το μεταπτυχιακό το οποίο θα τους παράσχει την όσο το δυνατόν καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα.
 Η επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς πρέπει να συνδυαστούν η κλίση του ενδιαφερόμενου με την εξασφάλιση της γρήγορης «απορρόφησης» στην αγορά και την προοπτική σταδιοδρομίας στον χώρο. Χαρακτηριστικό είναι, ότι τα παλιά «βαριά χαρτιά» της επαγγελματικής αποκατάστασης είναι κορεσμένα και πλέον υπάρχουν μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν υψηλή εξειδίκευση, αναφέρει η εφημερίδα «Κεφάλαιο». Ποια είναι τα μεταπτυχιακά με την μεγαλύτερη ζήτηση: Τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικά και πληροφορική:

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Είμαστε Εκεί


Συντελεστές:
Αρμενάκη Ηλιάννα, Ατσάλη Φρόσω, Βυζανιάρης Γιώργος, Δέλιου Νάνσυ, Ζάτσε Αρτέμης, Κοιλιάρη Αργυρώ, Λευϊτικός Μιχάλης, Ματιούδη Γεωργία, Μπαλίου Αλβίνα, Μπονικόφσκα Λάουρα, Στρίγγος Σπύρος, Τσατσαρώνη Αντιγόνη, Τσίχλα Βαλάντω, Χρυσοπαίδου Ελένη
 
Μαρία Φωτοπούλου, Νίκος Ρερρές, Αργύρης Δέντσορας, Αντώνης Σφαλής, Σοφία Πεφτούλογλου, Μανώλης Στάθης, Δημήτρης Αντωνόγλου, Στέλιος Ψύλλος
 
Μουσική: Monika, Over the hill

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Αναθέσεις ερευνητικών εργασιών (ΝΕΟ!)



Τροποποιούμε και συμπληρώνουμε την με αρ. πρωτ. 118842/Γ2/17-09-2008 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1984 Β΄) ως ακολούθως:
 Α. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
1. Το μάθημα «Ερευνητική εργασία (Project)» στην Α΄ και Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου και στην Α΄ και Β΄ τάξη του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, ορίζεται ως πρώτη ανάθεση σε όλους τους εκπαιδευτικούς ΠΕ ανεξαρτήτως κλάδου-ειδικότητας που διδάσκουν στο Γενικό Λύκειο.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναλάβουν την εποπτεία και καθοδήγηση μέχρι δύο (02) ερευνητικών εργασιών ανά τετράμηνο, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς:
α. των ειδικοτήτων που είχαν ως πρώτη ανάθεση το μάθημα της Τεχνολογίας της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου (Υ.Α. 118842/Γ2/17-09-2008, ΦΕΚ 1984 Β΄), οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν μέχρι τέσσερις (04) ανά τετράμηνο και
β. των ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν την εποπτεία και καθοδήγηση ενός (01) ερευνητικού θέματος ανά τετράμηνο, εφόσον
i) για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου τους υπολείπονται δύο (02) ώρες και
ii) δεν απαιτείται η μετακίνησή τους σε άλλη σχολική μονάδα για κάλυψη ωρών της ειδικότητάς τους, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικείας Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης.

Το μάθημα «Ερευνητική εργασία» διδάσκεται από έναν (1) εκπαιδευτικό και η ανάθεσή του γίνεται, αφού ανατεθούν στους εκπαιδευτικούς τα διδασκόμενα μαθήματα της ειδικότητάς τους.
Τα παραπάνω ανώτατα όρια των ερευνητικών εργασιών που μπορεί να αναλάβει ο κάθε εκπαιδευτικός ισχύουν είτε ο εκπαιδευτικός υπηρετεί σε μία είτε σε περισσότερες σχολικές μονάδες.

Επιστολή διαμαρτυρίας για τις Ερευνητικές Εργασίες προς τον υπουργό από Πιστοποιημένους Επιμορφωτές

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η Ελληνική Πολιτεία (Υπουργείο Παιδείας) καθιέρωσε από τη σχολική χρονιά 2011-12 τις «Ερευνητικές Εργασίες ως διακριτή ενότητα του Προγράμματος Σπουδών του Λυκείου, που υλοποιεί βασικές αρχές του «Νέου Σχολείου» (ΥΑ 97364/Γ2/30-8-2011).
Οι Ερευνητικές Εργασίες, όπως τεκμηριώνονται στον Οδηγό του Εκπαιδευτικού (Η. Μα-τσαγγούρας, 2011), χαράζουν μια νέα παιδαγωγική πορεία με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, προωθώντας τη διερευνητική και βιωματική μάθηση μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας των εκπαιδευτικών και της ομαδοσυνεργατικής εργασίας των μαθητών/τριών. Πράγματι, οι Ερευνητικές Εργασίες αποτελούν μια γνήσια καινοτομία για το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και έχουν τη δυναμική να διορθώσουν πολλά προβληματικά σημεία του συστήματος (διδακτικές μέθοδοι, σχολικό κλίμα, αξιοποίηση των ΤΠΕ, συνεργασία ειδικοτήτων κτλ). Οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική πλειοψηφία τους αποδέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση την εισαγωγή των ΕρΕρ στο σχολείο, προσβλέποντας σε μια συνολική θετική επίδρασή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και κυρίως στο πολύπαθο λύκειο.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η νέα Εγκύκλιος για τις ερευνητικές εργασίες 120885/Γ2/03-09-2013

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 120885/Γ2/03-09-2013:
Οι εκπαιδευτικοί µπορούν να αναλάβουν την εποπτεία και καθοδήγηση µέχρι δύο ερευνητικών θεµάτων ανά τετράµηνο, µε εξαίρεση για το σχ. έτος 2013-2014 τις ειδικότητες ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04.

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας (project) της Α΄ και Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ.  έτος 2013-2014 
Σας αποστέλλουµε τις παρακάτω οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας της Α΄ και Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2013-2014. 
1. Συµµετοχή των ειδικοτήτων στην εποπτεία και την καθοδήγηση των Ερευνητικών Εργασιών Οι Ερευνητικές Εργασίες (Ερ.Ερ.) αποτελούν διακριτή ενότητα του Προγράµµατος Σπουδών. 
Για τη συµµετοχή των ειδικοτήτων στην εποπτεία και καθοδήγηση των ερευνητικών θεµάτων ισχύουν τα εξής: 
α. Οι εκπαιδευτικοί µπορούν να αναλάβουν την εποπτεία και καθοδήγηση µέχρι δύο ερευνητικών θεµάτων ανά τετράµηνο, µε εξαίρεση για το σχ. έτος 2013-2014 τις ειδικότητες ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04. Οι εκπαιδευτικοί που είχαν ως πρώτη ανάθεση το µάθηµα της Τεχνολογίας της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου (Υ.Α. 118842/Γ2/17-09-2008, ΦΕΚ 1984 Β΄) µπορούν να αναλάβουν µέχρι τέσσερις Ερευνητικές Εργασίες.

Τα ωράρια όλων των καθηγητών από 1/9/2013

Στο νόμο 4152/2013 στην ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Θ΄: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ , στη σελίδα 1608, αναφέρεται:
α. Η παρ. 13 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 αντικαθίσταται ως εξής:
«13. Οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων από το εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ορίζονται από 1.9.2013 ως εξής:
α) διευθυντές γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών σχολών ώρες 10 όταν λειτουργούν με τρία έως πέντε τμήματα τάξεων, ώρες 9 όταν λειτουργούν με έξι έως εννέα τμήματα τάξεων, ώρες 7 όταν λειτουργούν με δέκα έως δώδεκα τμήματα τάξεων και ώρες 5 όταν λειτουργούν με περισσότερα από δώδεκα τμήματα τάξεων.