Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Ο μάστορας της μάθησης

Τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα, ή ο μάστορας βρίσκει τα εργαλεία;

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Την πρώτη, παγκοσμίως, διδακτορική διατριβή για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων ολοκλήρωσε στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ η Μαγδαληνή Αναστασίου, διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής.
«Αναμφισβήτητα πλέον, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ως μια τέλεια μηχανική κατασκευή προηγμένης τεχνολογίας της αρχαιότητας. Η γνώση που έχει αποτυπωθεί πάνω του, η σύλληψη της όλης κατασκευής του αλλά και η ίδια η κατασκευή του εκπλήσσουν. Χάρη στην ανακάλυψη του Μηχανισμού ξαναγράφεται πλέον η ιστορία της εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Αναστασίου στη διατριβή της, την οποία παρουσίασε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

Λειτουργία Διαδραστικού ΠίνακαΔωρεάν βιβλία μελισσοκομίας

Πως να θρέψουμε όλους τους ανθρώπους;
To film εξηγεί σε 9 λεπτά γιατί ένα μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από υποσιτισμό. Με καταπληκτική παιδαγωγική μέθοδο ο σκηνοθέτης Denis van Waerebeke μας δείχνει τους λογικούς -- παράλογους μηχανισμούς που μας έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση. Το φιλμ εξηγεί τις διαφορές Βορρά- Νότου δίνοντας έμφαση στους λόγους που ο Νότος εξαρτάται από τις εισαγωγές. Παράλληλα αναλύει τα πρόσκαιρα αποτελέσματα της διατροφικής βοήθειας, δείχνει σε ποιο βαθμό η συμπεριφορά του καταναλωτή του Βόρειου ημισφαιρίου μπορεί να βαραίνει τον καταναλωτή του Νότου πριν βάλει κάποια σημεία σκέψης για να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

Νοέμβριος

Νοέμβριος: Ονομάστηκε Nonus που σημαίνει «ένατος» από τον λατινικό αριθμό nove, το ελληνικό δηλαδή εννιά.

 Καλό σας μήνα!