Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

Φθινοπωρινή Ισημερία: Η πρώτη μέρα του φθινοπώρου στις 23 Σεπτεμβρίου

 Στις 11:20 το πρωί της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.

Στην ισημερία, σε όλο τον κόσμο, η νύχτα και η μέρα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (αλλά όχι ακριβώς ισομοιρασμένη). Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο, η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Αποτελούν περιοδικά -ανά εξάμηνο- αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή γύρω από τον άξονά της, ο οποίος βρίσκεται υπό κλίση περίπου 23,5 μοιρών. 

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ξεκινάμε..

"Κουράγιο χρειάζεται. Ανάμεσα στον δείκτη του χεριού σου και την άκρη του τετραδίου σου απλώνεται τεραστίου μήκους έκταση που έχεις να διανύσεις" 
. . . . . . . . . . . . . . .
Οδυσσέας Ελύτης

Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

188 έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ελεύθερα σε ψηφιακή μορφή

Στην ιστοσελίδα papadiamantis.org, την οποία έχει δημιουργήσει ο Νεκτάριος Γ. Μαμαλούγκος ( , μπορείτε να βρείτε σε ψηφιακή μορφή 188 έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ακόμα στην σελίδα εκτός από τα άπαντα του συγγραφέα μπορείτε να βρείτε βιογραφικὰ και εργασίες τρίτων σχετικές με το έργο του Παπαδιαμάντη. Τοpapadiamantis.org, εκτός από την πλήρη καταγραφή του έργου του "αγίου των ελληνικών γραμμάτων", επεκτείνεται και σε πολυμέσα σχετικά με τον Σκιαθινό συγγραφέα. Μπορείτε να δείτε εικόνες και παραστάσεις διαφόρων καλλιτεχνών από έργα του Παπαδιαμάντη, βίντεο από ντοκυμαντέρ, θεατρικά έργα και ομιλίες όπως και διάφορα ηχητικά ντοκουμέντα. Περισσότερα για τον Παπαδιαμάντη στην ελληνική wikipedia