Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016


Θεματική Εβδομάδα με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα».

Η Θεματική Εβδομάδα θα υλοποιηθεί στα Γυμνάσια της χώρας κατά το δεύτερο τετράμηνο του σχολικού έτους στο διδακτικό χρόνο του σχολικού ωρολογίου προγράμματος. 
Ο Σύλλογος Διδασκόντων θα επιλέξει ποια από τις εργάσιμες εβδομάδες του δεύτερου τετραμήνου θα αφιερωθεί στη συγκεκριμένη θεματική.
Το εγκεκριμένο από τον Σύλλογο Διδασκόντων τελικό Σχέδιο Υλοποίησης της Θεματικής Εβδομάδας κοινοποιείται στους/στις Υπεύθυνους/ες Σχολικών Δραστηριοτήτων και Σ.Σ.Ν, καθώς επίσης και στον/στην αρμόδιο/α Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου έως 10 Φεβρουαρίου 2017. H σύνταξη του Σχεδίου Υλοποίησης της Θεματικής Εβδομάδας είναι υποχρεωτική. 


Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016

Killard House Special School choir singing Hallelujah

 Η αγάπη είναι μακρόθυμη,
είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν καυχιέται, δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει.Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει.

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Απονομή Βραβείου Εγγραμματισμού στα Μέσα

Tο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Ηλείας η Τελετή Λήξης του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέουςκαι της 16ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – CAMERA ZIZANIOμε τη βράβευση των οπτικοακουστικών δημιουργιών που ξεχώρισαν.
Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει θεσμοθετήσει και απένειμε το Βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα. Το βραβείο έχει στόχο να ενθαρρύνει και υποστηρίξει τη συστηματική προσπάθεια των σχολείων για τη δημιουργική παραγωγή βίντεο και την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών του σε αυτή τη συνεργατική διαδικασία μάθησης.
Μια προσπάθεια, η οποία αφενός αναδεικνύει την πολυμορφία του ρόλου του εκπαιδευτικού και αφετέρου την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας, και ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων των μαθητών, αυτές που σήμερα αναφέρονται ως δεξιότητες του 21ου αιώνα.
Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Άργους, για τη δημιουργία ενός αυθεντικού περιβάλλοντος μάθησης μέσα από την  οπτικοακουστική δημιουργία, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργητικά και ομαδικά. Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου Ε.Κ. Άργους ξεχώρισαν φέτος για τις ταινίες τους «Το Χρέος» και «Η Ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας …από την πλευρά του Λύκου».

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Σχολείο απορροφά... σκουπίδια με τη βοήθεια σκουληκιών

Τα οργανικά απόβλητα εκατό νοικοκυριών και άλλων τόσων εστιατορίων... Μεγάλο μέρος των κλαδεμάτων του Δήμου Αγίου Νικολάου... Τα κατακάθια από τον καφέ που χρησιμοποιούν δεκάδες καφετέριες... Το γρασίδι που κουρεύεται κάθε τόσο από το Εθνικό Στάδιο του Αγίου Νικολάου... Αυτά και άλλα πολλά ανακυκλώνονται καθημερινά στον πρότυπο, πατενταρισμένο κομποστοποιητή που έχει κατασκευαστεί στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου.
Στον ενάμιση χρόνο της λειτουργίας του, πάνω από 22 κυβικά υλικών, αντί να οδηγηθούν στα σκουπίδια, έχουν αξιοποιηθεί.
Έχουν μετατραπεί σε υγρό και στερεό κομπόστ. Έχουν συντελέσει στην παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων τροφής. Μέρος αυτής έχει δωρηθεί σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ένα άλλο μέρος αυτής έχει χρησιμεύσει προκειμένου οι έφηβοι μαθητές να γευτούν τη νοστιμιά της τροφής που έχουν παράξει με τα χέρια τους.
Όμως, τα όμορφα δε σταματούν εδώ... Ποσότητα των λαχανικών που καλλιεργούνται στα παρτέρια του πρότυπου κομποστοποιητή αφήνεται επίτηδες να ξεσποριάσει. Μετά, τα μέλη της μαθητικής ομάδας "Οικοδράστες" παίρνουν τους σπόρους, τους συσκευάζουν σε σακουλάκια και - μέσω της οργάνωσης "Κιβωτός των Σπόρων" - διανέμονται δωρεάν σε άλλους πολίτες για να μπορέσουν με τη σειρά τους να φυτέψουν κι αυτοί...

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

"Ζυμώνω δώδεκα Χριστόψωμα ζεστά
με της αγάπης τη μαγιά και άσπρο αλεύρι
να τα μοιράσεις σε παιδάκια γελαστά
να' χουν να λένε για τη δόξα του Δεκέμβρη..."

                               ("Δόξα Δεκέμβρη μήνα" -                                                 Παντελής Θαλασσινός)