Ads 468x60px

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Νίκος Καζαντζάκης

"...αν δε φτάσει ο άνθρωπος στα χείλια του γκρεμού, δεν πετούν οι πλάτες του φτερούγες."

Νίκος Καζαντζάκης, Τελευταίος Πειρασμός

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ένας εκπληκτικός ξυλουργός χωρίς χέρια


Sentayehu Teshale: Ένας εκπληκτικός ξυλουργός χωρίς χέρια.
Ο Sentayehu Teshale από την Αιθιοπία είναι ένας πραγματικός μάστορας. Οτιδήποτε δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει με τα ανάπηρα χέρια του, το κάνει εκπληκτικά με τα πόδια. Κατασκευάζει ξύλινα σκαμνιά στο εργαστήριό του για πάνω από 20 χρόνια, χρησιμοποιώντας με ακρίβεια ακόμα και επικίνδυνα ηλεκτρικά εργαλεία.

Καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Σχολικό Εκφοβισμό



Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

«... Μια αστραπή η ζωή μας ...μα προλαβαίνουμε!»

Φτάσε όπου δεν μπορείς…!  
Ήταν μια από τις ρήσεις του μεγάλου κρητικού, του μεγάλου ¨Έλληνα, του πιο γνωστού συγγραφέα , του δικού μας  Νίκου Καζαντζάκη. Κι έφτασε κι εκείνος στα πέρατα του κόσμου, ταξιδεύοντας ο ίδιος αλλά και τα βιβλία του.
Τι να πει κανείς για τον Νίκο Καζαντζάκη. Έχουν γραφτεί χιλιάδες γραμμές, ωστόσο μια μικρή αναδρομή στη ζωή του θα μας θυμίσει πως ήταν η πορεία του μέσα στο χρόνο.
Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 18 του Φλεβάρη στα 1883, Παρασκευή, ημέρα των ψυχών. Η γριά μαμή «τον φούχτωσε στα χέρια της, τον πήγε στο φως και τον κοίταξε καλά καλά, σαν να ’βλεπε λες μυστικά σημάδια απάνω του, τον σήκωσε αψηλά κι είπε: “Ετούτο το παιδί, να μου το θυμηθείτε, μια μέρα θα γίνει δεσπότης”». ..Αναφορά στον Γκρέκο…

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ένα σχολείο που διδάσκει συναισθήματα (Ντοκιμαντέρ)



Η "Απαγορευμένη Εκπαίδευση (La Educacion Prohibida)" είναι ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2012. Περιγράφει ποικίλες εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως η λαϊκή επιμόρφωση, το σύστημα Μοντεσσόρι, η προοδευτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση Βάλντορφ, η κατ οίκον διδασκαλία.

Δωρεάν download για 250 βιβλία τέχνης

Ο γνωστός εκδοτικός οίκος Getty Publications γιορτάζοντας 45 χρόνια προσφοράς στο χώρο του βιβλίου τέχνης μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε on line, δωρεάν, 250 τίτλους εξαιρετικών βιβλίων τέχνης και βέβαια για όσους το επιθυμούν να τους κατεβάσουν και στον υπολογιστή τους.

Επισκεφτείτε την ψηφιακή συλλογή του εκδοτικού οίκου εδώ.

Πηγή:  http://www.enallaktikos.gr/ar2424el_dwrean-download-gia-250-vivlia-texnis.html

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2014


Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2014, το 2ο ΕΠΑΛ Σερρών συμμετέχει στη δράση του Saferinternet μεταδίδοντας μέσα από T-Shirts συνθήματα για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο.

Βιβλίο για ερευνητικές εργασίες

''Βυσσινόκηπος'' του Τσέχωφ

Από τον ''Βυσσινόκηπο'' του Τσέχωφ:
«Η ανθρωπότητα προχωράει μπροστά, τελειοποιώντας τις δυνάμεις της. ‘Όλα όσα της είναι σήμερα απρόσιτα και ακατανόητα κάποια μέρα θα τα πλησιάσει, θα τα φθάσει, θα τα καταλάβει. Μόνο που πρέπει κανείς να δουλέψει, να βοηθήσει μ' όλες του τις δυνάμεις εκείνους πoυ αναζητούν την αλήθεια. … Οι περισσότεροι διανοούμενοι που ξέρω δεν αναζητούν τίποτα, δεν κάνουν τίποτα κ' είναι ανίκανοι να κοπιάσουν, να δημιουργήσουν. … Κι όμως, είν' όλοι τους σοβαροί, έχουν πρόσωπα αυστηρά, μιλάνε μόνο για σημαντικά πράγματα, φιλοσοφούν. … Εγώ τις φοβάμαι και τις σιχαίνομαι τις σοβαρές φυσιογνωμίες, φοβάμαι τις σοβαρές συζητήσεις.  Καλύτερα να σωπαίνει κανείς!» «Η ανθρωπότητα προχωράει μπροστά, τελειοποιώντας τις δυνάμεις της. ‘Όλα όσα της είναι σήμερα απρόσιτα και ακατανόητα κάποια μέρα θα τα πλησιάσει, θα τα φθάσει, θα τα καταλάβει. Μόνο που πρέπει κανείς να δουλέψει, να βοηθήσει μ' όλες του τις δυνάμεις εκείνους πoυ αναζητούν την αλήθεια. … Οι περισσότεροι διανοούμενοι που ξέρω δεν αναζητούν τίποτα, δεν κάνουν τίποτα κ' είναι ανίκανοι να κοπιάσουν, να δημιουργήσουν. … Κι όμως, είν' όλοι τους σοβαροί, έχουν πρόσωπα αυστηρά, μιλάνε μόνο για σημαντικά πράγματα, φιλοσοφούν. … Εγώ τις φοβάμαι και τις σιχαίνομαι τις σοβαρές φυσιογνωμίες, φοβάμαι τις σοβαρές συζητήσεις. Καλύτερα να σωπαίνει κανείς!»

Aπό τον ''Βυσσινόκηπο'' του Τσέχωφ:

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

RapidTyping: Ένα πρόγραμμα για να μάθετε να πληκτρολογείτε με τυφλό σύστημα



Μία από τις δεξιότητες που ίσως να σας φανούν χρήσιμη είναι η πληκτρολόγηση με τυφλό σύστημα. Μία δωρεάν εφαρμογή, που υποστηρίζει και την Ελληνική γλώσσα, είναι το RapidTyping και μπορείτε να την κατεβάσετε πατώντας ΕΔΩ

Η εφαρμογή διαθέτει τρία επίπεδα δυσκολίας (Αρχάριος, Μέτριος, Δύσκολος). Στο επίπεδο Αρχάριος ο χρήστης μαθαίνει να πληκτρολογεί γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Στο επίπεδο Μέτριος ο χρήστης μαθαίνει να πληκτρολογεί συλλαβές και λέξεις ενώ στο επίπεδο Δύσκολος μαθαίνει να πληκτρολογεί ολόκληρα κείμενα αυξανόμενης κάθε φορά δυσκολίας.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο


Η ιστορία μιλά για τη μοναξιά και την ανάγκη να ανήκεις. Την ανάγκη να βρεις αυτό που σε συμπληρώνει, ώστε να "κυλήσεις" στη ζωή μαζί του.
Μιλά για την εναγώνια αναζήτηση αυτού του άλλου, που θα έρθει ως «από μηχανής θεός», να κλείσει το μέσα μας κενό, να δώσει νόημα στη ζωή μας. Αυτό το άλλο, που πιστεύουμε, ότι θα μας αναγνωρίσει και θα το αναγνωρίσουμε "μαγικά".

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΜΗΝΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ο Φεβρουάριος παράγεται από το λατινικό ρήμα februare, που σημαίνει καθαίρω, αγνίζω, αποβάλλω τα καθάρματα.
Ο Φεβρουάριος προστέθηκε στο Ρωμαϊκό έτος σαν ο τελευταίος μήνας από τον Πομπίλιο Νουμά. Είναι μήνας διαβατήριος και αποκαθαρκτικός. Το 153 π,χ. μεταφέρθηκε στη θέση που έχει σήμερα (δεύτερος μήνας του έτους), και σε αυτή τη θέση διατηρήθηκε και στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Στη διάρκειά του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών.
Η λατινική λέξη februa σημαίνει καθάρσιος-καθαρκτικός και το ουδέτερο πληθυντικού februa, σήμαινε όχι μόνο καθαρτήριος, αλλά και συγκεκριμένα ειδική γιορτή που γίνονταν τον μήνα Φεβρουάριο.
Ο μήνας λοιπόν που περιλάμβανε τους καθαρμούς ονομάστηκε Februarious mensis και μετά από παράλειψη του mensis (μήνας) έμεινε η λέξη Φεβρουάριος.

Ο 14χρονος με αυτισμό απειλεί τη θεωρία της σχετικότητας και πάει για νόμπελ!


 Στα δύο του χρόνια, ο Jacob Barnett διαγνώστηκε με Σύνδρομο Asperger
Οι γιατροί είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα μπορεί να δέσει ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών του μόνος του. Και έπεσαν πέρα για πέρα έξω. Σήμερα, ο Jacob που διαθέτει δείκτη ευφυΐας υψηλότερο του Αϊνστάιν (170), κάνει το Master του στην Αστροφυσική στο πανεπιστήμιο Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI) και είναι ένας από τους πλέον ελπιδοφόρους ερευνητές στον τομέα της κβαντικής φυσικής, σε ηλικία μόλις 14 ετών.

Πρόσφυγες του 1922, Σμύρνη


Βρέθηκε εκπληκτικό φιλμ ντοκουμέντο μετά από 86 χρόνια! Το φιλμ τράβηξε ο George Magarian, κατά την διάρκεια των γεγονότων της Σμύρνης.

Ο George Magarian, γεννημένος το 1895 σπούδασε στο “Αμερικανικό Κολλέγιο” στο Ικόνιο (Konya) της Τουρκίας. Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων) ή YMCA.

Αν και η YMCA δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας αυτής. Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, την ίδια στιγμή, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 86 χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Ολοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο, το έσωσε από τη φθορά του χρόνου, και έτσι, είμαστε τώρα σε θέση να δούμε αυτά τα μοναδικά σπαράγματα της μνήμης.

Το αρχικό video είχε αναρτηθεί από τον ίδιο τον εγγονό του George Magarian και κινηματογραφιστή Robert Davidian.
http://www.thessalonikiartsandculture.gr/blog/dimitris-symeonidis/prosfyges-tou-1922-smyrni-athina-thessaloniki-film-document#.UtPPMbQSE7D