Η Jean M. Twenge (@jean_twenge), καθηγήτρια ψυχολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, είναι η συγγραφέας του βιβλίου «iGen: Γιατί τα σημερινά υπερσυνδεδεμένα παιδιά μεγαλώνουν λιγότερο εξεγερμένα, πιο ανεκτικά, λιγότερο ευτυχισμένα-και εντελώς απροετοίμαστα για την ενηλικίωση.»
Η γενιά i είναι μια απίστευτα απομονωμένη ομάδα ανθρώπων. Έχουν ρηχές φιλίες και περιττές ρομαντικές σχέσεις που διαμεσολαβούνται και διέπονται σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αίσθηση κοινότητας σε αυτή τη γενιά. Αν παρατηρήσουμε μία πανεπιστημιακή αίθουσα πριν την έναρξη της διάλεξης θα δούμε μια αίθουσα με 30 και πλέον φοιτητές που κάθονται μαζί σε απόλυτη σιωπή, απορροφημένοι στα smartphones τους, φοβούμενοι να μιλήσουν και να ακουστούν από τους συνομηλίκους τους. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω απομόνωση και αποδυνάμωση της ταυτότητας και της αυτοπεποίθησης.
Όλα τα νεαρά θηλαστικά παίζουν, ειδικά εκείνα που ζουν σε ομάδες όπως οι σκύλοι, οι χιμπατζήδες και οι άνθρωποι. Όλα αυτά τα θηλαστικά χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις για να γίνουν κοινωνικά ικανοί ενήλικες.
Ωστόσο, η Dr. Twenge καταλήγει και σε συμπεράσματα, δεν εκθέτει απλά μια κατάσταση. Ένα από αυτά, από τα πιο εντυπωσιακά, είναι το εξής: “Όλες οι δραστηριότητες οθόνης συνδέονται με λιγότερη ευτυχία, ενώ όλες οι δραστηριότητες εκτός οθόνης συνδέονται με περισσότερη ευτυχία”.