Ads 468x60px

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Χαρταετοί


   "...Ὅτι μπόρεσα ν᾿ ἀποχτήσω μία ζωὴ ἀπὸ πράξεις ὁρατὲς γιὰ ὅλους, ἑπομένως νὰ κερδίσω τὴν ἴδια μου διαφάνεια, τὸ χρωστῶ σ᾿ ἕνα εἶδος εἰδικοῦ θάρρους ποὺ μοῦ ῾δωκεν ἡ Ποίηση : νὰ γίνομαι ἄνεμος γιὰ τὸ χαρταετὸ καὶ χαρταετὸς γιὰ τὸν ἄνεμο, ἀκόμη καὶ ὅταν οὐρανὸς δὲν ὑπάρχει.
           Δὲν παίζω μὲ τὰ λόγια. Μιλῶ γιὰ τὴν κίνηση ποὺ ἀνακαλύπτει κανεὶς νὰ σημειώνεται μέσα στὴ «στιγμή» ὅταν καταφέρει νὰ τὴν ἀνοίξει καὶ νὰ τῆς δώσει διάρκεια. Ὁπόταν, πραγματικά, καὶ ἡ Θλίψις γίνεται Χάρις καὶ ἡ Χάρις Ἄγγελος· ἡ Εὐτυχία Μοναχὴ καὶ ἡ Μοναχὴ Εὐτυχία..." 

Οδυσσέας Ελύτης, "Ο Μικρός Ναυτίλος"


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η χρηστικότητα της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Blackboard.

Ένα  πολύ χρηστικό Σύστημα  Διαχείρισης  Μαθημάτων είναι η πλατφόρμα  Blackboard. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς και στηρίζεται στη λειτουργία του διαδικτύου αφού περιλαμβάνει την ηλεκτρονική διανομή του εκπαιδευτικού υλικού, την επικοινωνία ανάμεσα στο φορέα εκπαίδευσης και το μαθητή και στην αξιολόγηση αυτής της προόδου. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της πλατφόρμας συνίσταται στο γεγονός ότι επιτρέπει στον εκπαιδευτή να χρησιμοποιήσει όποια θεωρία μάθησης και διδασκαλίας θεωρεί αποτελεσματικότερη και προσφέρει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης ποικίλων εφαρμογών. Η πλατφόρμα  Blackboard είναι χρηστική , επίσης, καθώς επιτρέπει την εισαγωγή του εκπαιδευτικού υλικού ανά θεματικές ενότητες  γεγονός που βοηθά στη δομή και την οργάνωσή του και  βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των διδασκομένων. Επιπλέον, ο εκπαιδευτής έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά με τους μαθητές του, να χειρίζεται ηλεκτρονικά τις συζητήσεις μέσω των chat και να προσφέρει on-line ερωτήσεις στους μαθητές βοηθώντας τους στην εμπέδωση της ύλης και στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις. Το Blackboard επιτρέπει την αξιολόγηση της προόδου των εκπαιδευομένων καθώς στις υπηρεσίες του περιέχεται το Βαθμολόγιο. Τέλος, η πλατφόρμα αυτή εξασφαλίζει την είσοδο και τη χρησιμοποίηση του υλικού διδασκαλίας μόνο σε ορισμένους χρήστες.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Φτιάξτε χαρταετό

Τιμήστε την παράδοση της Καθαράς Δευτέρας και κατασκευάστε τον δικό σας χαρταετό.
 Τι θα χρειαστείτε 3 καλάμια ή βέργες από ελαφρύ ξύλο ίσου μήκους (60-80 εκ.) πολύ λεπτό χαρτί ή νάιλον σύρμα σπάγκο κόλλα κολλητική ταινία χρωματιστές χάρτινες λωρίδες (περίπου 20 εκ. η καθεμία) ψαλίδι
Πώς θα φτιάξετε τον χαρταετό 1) Για να κατασκευάσετε τον σκελετό, δένετε σφιχτά μεταξύ τους τα 3 ξύλα στο κέντρο (τα δύο χιαστί και το τρίτο οριζοντίως) και αφήνετε 50 εκ. σπάγκο να κρέμεται.

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Facebook & Ιδιωτικότητα : Δικαιώματα Χρηστών και Έννομη Προστασία

Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (social networking services) είναι διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας, που επιτρέπουν στους χρήστες τους να προσχωρούν σε δίκτυα χρηστών με παρόμοιες ιδέες. Αποτελούν μία νέα μορφή επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης, που διεισδύει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο στη ζωή μας. Η πιο γνωστή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης είναι σήμερα το Facebook με κάτι λιγότερο από 1.5 δις χρήστες.
Το κύριο κεφάλαιο και η βασική πηγή εσόδων για το Facebook είναι οι πληροφορίες, που κατέχει για τους χρήστες του. Μέσω αυτών είναι σε θέση να παρέχει ιδιαίτερα εξελιγμένες υπηρεσίες διαδικτυακής διαφήμισης και να αποκομίζει τεράστια κέρδη. Οι χρήστες του Facebook διαθέτουν μέσω αυτού πλήθος προσωπικών τους δεδομένων, ενδεικτικά με τους ακόλουθους τρόπους : (α) με την παροχή στοιχείων κατά τη δημιουργία του προφίλ τους, (β) με τη δημοσίευση στοιχείων για τη δραστηριότητά ή / και τις απόψεις τους στην διαδικτυακή τους κατάσταση [status], και (γ) με τη δημιουργία λίστας επαφών με άλλους χρήστες και τη διάδραση με αυτούς. Ως αποτέλεσμα, η πρόσβαση στο προφίλ ενός χρήστη του Facebook δύναται να προσφέρει μια αποκαλυπτική σκιαγράφηση της προσωπικότητάς του (ΕφΑθ 175/2014).
Αναπόφευκτα, η τάση προς μία όλο και πιο διαφανή ψηφιακή σφαίρα έρχεται σε σχέση έντασης με την ιδιωτικότητά μας. Ενόψει της τάσης αυτής η κείμενη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων θέτει ένα πλαίσιο για την παροχή των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και θεμελιώνει δικαιώματα και μέσα έννομης προστασίας για τους χρήστες τους.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Φεβρουάριος

Οι Μήνες, του Γιάννη Τσαρούχη
«Φεβρουάριος ή Φλεβάρης». Ο Φεβρουάριος είναι ο δεύτερος μήνας του έτους, επονομαζόμενος χαϊδευτικά και Κουτσοφλέβαρος λόγω του ότι έχει 28 ημέρες στα κοινά έτη και 29 στα δίσεκτα. Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος προέρχεται από το ρήμα «εξαγνίζω» (februum) λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februa Αγίου Τρύφωνα την 1η του μήνα του έδωσε και το όνομα «Αϊ-Τρύφωνας». tio) που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα. Στην Ελλάδα έχει πάρει και διάφορες άλλες ονομασίες σχετικές με τη μικρή του διάρκεια: Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον (ποντ.κοντή+ουρά).