Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016

Πρώτη μέρα της Άνοιξης

Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, 
αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει .(P.Neruda)Φέτος η εαρινή ισημερία πραγματοποιηθηκε στις 6:30 τα ξημερώματα της Κυριακής και αρχισε και επίσημα η Άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας.
Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του ηλίου με αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας να είναι ίση σε οποιοδήποτε σημείο της Γης.
Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 20 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το σημείο η παρέκκλιση του άξονα της γης είναι μηδενική προς τον ήλιο. Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.
Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αφορούν στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν εποχές που είναι αντίθετες, ενώ στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.
Η Άνοιξη μικραίνει, το καλοκαίρι μεγαλώνει!
Εδώ και χιλιάδες χρόνια η Άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ότι αυτή «χάνει» το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι!
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΑΝΟΙΞΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου