Τρίτη, 22 Μαΐου 2018

Βίντεο: Πειραματικές έρευνες στην τεχνολογία στη Γ' Γυμνασίου

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας που διδάσκεται στην γ΄ τάξη του Γυμνασίου, οι μαθητές/τριες ασχολούνται με την ενότητα «έρευνα και πειραματισμός». Η επιστημονική έρευνα και κυρίως η πειραματική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής. Οι μαθητές/τριες που τις πραγματοποιούν εργάζονται είτε ατομικά , είτε σε μικρές  ομάδες των 3 – 4 μελών και έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τομείς που τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.
Στο 1ο γυμνάσιο Ρέντη και στο Ράλλειο γυμνάσιο Πειραιά τα μέλη των υποομάδων επέλεξαν λοιπόν θέματα από διάφορους τομείς. Αρκετές από τις πειραματικές τους έρευνες παρουσιάστηκαν στην alfavita.gr σε παλαιότερα δημοσιεύματα. Στο σημερινό δημοσίευμα τα περισσότερα θέματα είναι από τον κλάδο των τροφίμων και των υλικών. Πιο συγκεκριμένα: 
Έρευνα- πείραμα 1ο: «Ποιος τύπος συσκευασίας τροφίμων, διατηρεί πιο φρέσκα κομμάτια μήλου τοποθετημένα στο ψυγείο;»  
Όλοι/ες έχουμε κόψει μήλα σε κομμάτια και έχουμε αφήσει κάποια κομμάτια να φαγωθούν αργότερα. Μετά από μερικές ώρες, θα διαπιστώσατε ότι το μήλο ήταν λιγότερο ελκυστικό από ό, τι όταν το φάγατε για πρώτη φορά. Το μήλο το πιθανότερο έχει αλλάξει στην εμφάνιση και μπορεί να έχει γίνει καφέ, να έχει συρρικνωθεί λίγο, να μυρίζει διαφορετικά και να μην είναι πλέον νόστιμο. Τα μήλα γίνονται καφέ λόγω μιας χημικής διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση , η οποία συμβαίνει όταν το οξυγόνο αλληλοεπιδρά με ορισμένες πρωτεΐνες, που ονομάζονται ένζυμα , στη σάρκα του μήλου. Οι μαθήτριες του Ραλλείου γυμνασίου θηλέων Πειραιά οργάνωσαν μία έρευνα για να διαπιστώσουνκ  ποιος τύπος συσκευασίας θα διατηρήσει τα κομμένα μήλα πιο φρέσκα στο ψυγείο.
Έρευνα- πείραμα 2ο: «Πως ο τύπος της συσκευασίας τροφίμων, επηρεάζει την διατήρηση της μπανάνας εκτός ψυγείου;»
Μία 4-μελής ομάδα μαθητών/τριών στο 1ο γυμνάσιο Ρέντη, διερεύνησε   πως  οι διαφορετικοί τρόποι συσκευασίας των φρούτων  επιδρούν στη φρεσκάδα του καρπού. Μπορεί ένα διαφορετικό είδος συσκευασίας, να επιτρέψει στα φρούτα να παραμείνουν περισσότερα φρέσκα εκτός ψυγείου; Σαν φρούτο επέλεξαν την μπανάνα και μελέτησαν επιλέγοντας 5 διαφορετικές συσκευασίες , ποια διατηρεί πιο φρέσκιες τις μπανάνες , όταν φυλάσσονται εκτός ψυγείου.
Έρευνα- πείραμα 3ο : «Πώς ο χρόνος αναμονής της ζύμης των μπισκότων cookies, πριν μπει στον φούρνο επηρεάζει την γεύση τους;» 
Χαρακτηριστικό και πολύ συνηθισμένο στη καθημερινή ζωή, παράδειγμα δημιουργίας μιγμάτων αποτελεί η ζαχαροπλαστική. Σημαντικό παράγοντα επιτυχίας στην κατασκευή γλυκισμάτων συνήθως αποτελούν τα υλικά που πρόκειται να αναμιχθούν καθώς και οι σωστές αναλογίες με τις οποίες αυτά θα περιληφθούν στο μίγμα. Παίζει όμως κάποιο ρόλο ο χρόνος παραμονής των υλικών του μίγματος στο γευστικό αποτέλεσμα; Δημιούργησαν λοιπόν ζύμη μπισκότων cookies και μία παρτίδα την αποθήκευσαν στο ψυγείο και πραγματοποίησαν το ψήσιμό της μετά από 48 ώρες και μία άλλη την έψησαν άμεσα. Το βασικό ερώτημα το οποίο προσπάθησε να απαντήσει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 3-μελή ομάδα μαθητριών στο Ράλλειο γυμνάσιο Πειραιά,  σχετίζεται με την επίδραση του χρόνου παραμονής της ζύμης μπισκότων στο ψυγείο, πριν από το τελικό ψήσιμό της.  Η αναμονή της ζύμης μπισκότων για δύο ημέρες πριν το τελικό ψήσιμο οδηγεί σε καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα, λόγω της επίδρασης του χρόνου στην απορρόφηση των υγρών συστατικών από τα αντίστοιχα ξηρά συστατικά της συνταγής και την καλύτερη ομογενοποίηση του μείγματος;
Ορισμένες ακόμη έρευνες που έγιναν στα 2 σχολεία προσπάθησαν να απαντήσουν σε διάφορα ερευνητικά ερωτήματα, όπως:
* Ποιος τύπος σφουγγαριού απορροφά περισσότερο νερό;
* Πως το υλικό της συσκευασίας που φυλάσσονται εκτός ψυγείου τα burger , τα διατηρεί πιο φρέσκα και υγιεινά;
* Πώς η ένταση φωτός μιας σημειακής πηγής φωτός, όπως ένα αστέρι, αλλάζει με την απόσταση από αυτή την πηγή;
* Πως ο αριθμός των μπαταριών επηρεάζει την κίνηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
*Με ποιο τρόπο η συχνότητα ποτίσματος με νερό του δεντρολίβανου , επιδρά στο ρυθμό ανάπτυξής του;
Οι έρευνες αναρτήθηκαν στο κανάλι του youtube που διαθέτει ο καθηγητής του μαθήματος και μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω:


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/anakoinoseis/vinteo-peiramatikes-ereynes-stin-tehnologia-sti-g-gymnasioy#ixzz5GAlBUitf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου