Ads 468x60px

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο οι σχολές ενστόλων


Αναβαθμίζεται η θέση των στατιωτικών και αστυνομικών σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο των αποφοίτων λυκείων που θα διεκδικούν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων μία θέση στα ΑΕΙ υποψηφίων. Από το 2013 οι 21 Σχολές και Τμήματα του Στρατού και της Αστυνομίας θα συγκροτήσουν ένα ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο, με αποτέλεσμα να ενταθεί ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για τις περιζήτητες θέσεις τους. Το σχέδιο για ξεχωριστό πεδίο ικανοποιεί το αίτημα οι υποψήφιοι για τις σχολές αυτές να είναι σαφώς στοχοπροσηλωμένοι στην επιλογή τους (έχοντας λάβει υπόψη τη φύση και τις ιδιαιτερότητες των σχολών) και να μην εισάγονται μόνο επειδή έχουν τα απαραίτητα μόρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», έχει πάρει το κυβερνητικό πράσινο φως η πρόταση, οι 19 στρατιωτικές και οι δύο αστυνομικές σχολές από το 2013 να συγκροτήσουν το 6ο στη σειρά επιστημονικό πεδίο. Εως σήμερα, οι σχολές αυτές είναι διάσπαρτες στα πέντε επιστημονικά πεδία. Συγκεκριμένα, από τις 19 στρατιωτικές σχολές οι 2 -Στρατολογικό, Ψυχολόγων- είναι στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών). Στο 2ο πεδίο (θετικών επιστημών) περιλαμβάνονται 10 στρατιωτικές σχολές - Ευελπίδων, Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων, Υπαξιωματικών με τις επιμέρους διακρίσεις ανά σχολή (π.χ. Ικάρων Ιπτάμενοι και Μηχανικοί). Το 3ο πεδίο (επιστημών υγείας) έχει 5 ιατρικές σχολές (Ιατρικό, Οδοντιατρικό, Κτηνιατρικό, Φαρμακευτικό, Νοσηλευτική), ενώ το 5ο (οικονομίας και διοίκησης) έχει 2 στρατιωτικές σχολές (Οικονομικό, Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας). Στο 5ο πεδίο επίσης περιλαμβάνονται οι σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων.
Με το προτεινόμενο σύστημα δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Η μόνη αλλαγή συγκριτικά με το ισχύον σύστημα είναι ότι οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν λιγότερες σχολές. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι θα συνεχίσουν να δηλώνουν σχολές από 2 (το ανώτερο) πεδία. Ομως, σήμερα, αν κάποιος επιλέξει το 2ο και το 3ο πεδίο μπορεί να διεκδικήσει και τις στρατιωτικές σχολές των πεδίων αυτών, καθώς και τις υπόλοιπες σχολές του 2ου (π.χ. Μαθηματικό, Φυσικό) και του 3ου πεδίου (π.χ. Ιατρικές, Φαρμακευτικές, ΤΕΙ Φυσιοθεραπείας). Με το προτεινόμεινο σύστημα ο υποψήφιος θα μπορεί να δηλώσει (εκτός του σχετικού πεδίου) σχολές μόνο από το 2ο, το 3ο ή το 5ο πεδίο (για τους υποψηφίους των σχολών της ΕΛ.ΑΣ.). Βέβαια, με το προτεινόμενο σύστημα θα εκτιναχθεί ο ανταγωνισμός για τις σχολές, οι θέσεις των οποίων είναι περιζήτητες καθώς προσφέρουν σίγουρη επαγγελματική εξασφάλιση. Χαρακτηριστικά, πέρυσι μεταξύ όλων των σχολών στο 5ο επ. πεδίο τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης είχε το Στρατιωτικό Οικονομικό Θεσσαλονίκης, με 226 περισσότερους υποψηφίους έναντι του 2010 (736 - 510) να το έχουν ως πρώτο στόχο.
Του Αποστολου Λακασα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου