Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Mozilla Persona | Για login χωρίς χρήση κωδικού!


Σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν οι άνθρωποι, είναι η απομνημόνευση κωδικών και σχεδον όλοι καποια φορά έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα, μη μπορώντας να θυμηθούμε κάποιον κωδικό μας.
Ίσως ο πιο απλός τρόπος θα ήταν να χρησιμοποιούμε κάποιο εργαλειο, από αυτά που παρέχουν οι browsers για παράδειγμα, ώστε να κωδικοποιούνται τα επί μέρους passwords μας και εμείς να κανουμε χρήση ενός ενιαίου κωδικού για όλα, ασχέτως αν έχουμε διαφορετικό σε κάθε ιστοσελίδα.
Υπάρχουν καποιες ημιτελείς μάλλον ακομα, πιο εξελιγμένες προτάσεις γι’ αυτό και αρκετά έχουν δημοσιευτεί.
Ωστόσο η Mozilla, εδώ και αρκετό διάστημα έχει κάνει γνωστό πως εργάζεται επανω σε αυτό και πρόσφατα έδωσε μια λυση που δεν συνιστά υποχρεωτική την απομνημόνευση του παραμικρού κωδικού και ούτε την αναγκη να τον πληκτρολογούμε η να το αποθηκεύουμε στην κάθε ιστοσελίδα.
Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται: Mozilla Persona και αυτό που κάνει είναι απλούστατο:
Συνδέει το η τα mail που έχετε χρησιμοποιήσει και τους αντίστοιχους κωδικούς βέβαια και στη συνέχεια με την χρήση αυτού, μπορειτε να συνδέεστε στην οποιοδήποτε σελίδα, έχετε λογαριασμό.


Ήδη υπαρχουν σελίδες στο διαδίκτυο, οι οποίες χρησιμοποιούν αυτή τη τεχνολογία σύνδεσης, για τους χρήστες τους.
Το Persona αναπτύσσεται από την Mozilla, μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, που την εμπιστεύεται η κοινότητα του Διαδικτύου. Σκοπός είναι η δημιουργία τεχνολογιών, που ισορροπούν μία ανοιχτή Διαδικτυακή πλατφόρμα με την ιδιωτικότητα των ανθρώπων.
Το Persona δεν καταγράφει την δραστηριότητά σας στο Διαδίκτυο. Δημιουργεί ένα τοίχος ανάμεσα στην διαδικασία σύνδεσης και στο που συνδέεστε. Το ιστορικό των σελίδων που επισκεφθήκατε αποθηκεύεται μόνο στον υπολογιστή σας.
Αυτό σημαίνει ότι με μόνο έναν κωδικό συνδέεστε σε πολλές ιστοσελίδες.
H διαδικασια είναι πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να δημιουργήσετε κάποιον λογαριασμό στην σελίδα του Mozilla Persona.
Η διαδικασια ολοκληρώνεται σε δυο βήματα και σαν κωδικό, καλό είναι να επιλέξετε κάποιον που θα θυμόσαστε, να είναι πάνω από 8 στοιχεία και να περιεχέι γράμματα (μικρά/κεφαλαία), αριθμούς και σύμβολα:

Θα σας στείλει αμέσως ένα mail επιβεβαίωσης και στη συνέχεια, θα πάρετε το μήνυμα επιβεβαίωσης, μπορώντας πλέον να χρησιμοποιείτε μόνο έναν κωδικό για να κάνετε login στις ιστοσελίδες:


Επιπρόσθετα, μπορειτε να το χρησιμοποιησετε, όσοι έχετε και στην ιστοσελίδα σας, ώστε να διευκολυνετε του χρήστες σας (έχει ήδη ενημερωθεί η τεχνική ομάδα του osarena και προφανώς στην επόμενη έκδοση της σελίδας, σε λίγο διάστημα θα το εφαρμόσουμε. Ίσως και σε αυτήν δοκιμαστικά).
Δείτε την σχετική σελίδα με τις οδηγίες ενσωμάτωσης του, στην σελίδα σας.
Επίσης, ο κώδικας του, είναι διαθέσιμος στο GitHub.

Δημοσιεύτηκε από http://osarena.net/logismiko/applications/mozilla-persona-gia-login-choris-chrisi-kodikou.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου