Ads 468x60px

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

GRIN Campaign





GRIN Global Respect in Education είναι  ένας διατλαντικός  μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που περιλαμβάνει ομάδες υποστήριξης. Η συγκεκριμένη εκστρατεία μάχεται για την κοινωνική και πολιτική ισότητα των ανθρώπων στην εκπαίδευση και επιδιώκει να σταματήσει τις διακρίσεις, την παρενόχληση και τον εκφοβισμό σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
 Με σύνθημα: ''Είμαστε όλοι μοναδικοί και είναι αυτή η μοναδικότητα που μας διαμορφώνει. Είμαστε ξεχωριστοί χάρη σε αυτή. Το να είσαι διαφορετικός δεν είναι κακό'' προσπαθεί να ενώσει τους ανθρώπους και να τους ευαισθητοποιήσει.
H καμπάνια δημιουργήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2010 και περιλαμβάνει αρκετές δράσεις, με πιο γνωστή τις φωτογραφίες ''Respect'' στις οποίες μικροί και μεγάλοι, σε φόντο λευκό, ποζάρουν με γραμμένη τη λέξη ''Σεβασμό'' στο σώμα τους

Ευρωπαϊκή Καμπάνια Anti Bullying Campaign


Η καμπάνια αποτελεί την κορύφωση ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν συνολικά έξι κράτη: Ελλάδα , Ιταλία, Βουλγαρία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία  με συντονιστή εταίρο το ''Χαμόγελο του Παιδιού''Οι δράσεις που περιελάμβανε είναι η διεξαγωγή μίας ευρωπαϊκής έρευνας με τη συμμετοχή 18.000 μαθητών 2βάθμιας εκπαίδευσης (5.000 παιδιά από 167 σχολεία σε όλη την Ελλάδα), η δημιουργία του ειδικού site antibullying.eu που θα εκφράζει την επίσημη ευρωπαϊκή προσέγγιση απέναντι στο πρόβλημα και θα λειτουργεί σαν σημείο άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης για τα παιδιά που με κάθε τρόπο έρχονται σε επαφή με το σχολικό εκφοβισμό.


Καμπάνιες κατά του Σχολικού Εκφοβισμού 2


Καμπάνιες κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Όταν το πείραγμα μετατρέπεται σε εφιάλτη

Καμπάνιες κατά του Σχολικού Εκφοβισμού


Εκστρατείες και προγράμματα που προσπαθούν να ''πολεμήσουν'' τον σχολικό εκφοβισμό, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να μετατρέψουν τα θύματα σε χαρούμενους ανθρώπους. Τα μηνύματα και η συμβολή του συνόλου στην προσπάθεια εξάλειψης της μάστιγας του Bullying 

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Σχολικός εκφοβισμός ( bullying )


Η σχολική ψυχολόγος στη Σχολή Μωραΐτη, Φωτεινή Ξενάκη μιλά για τον σχολικό εκφοβισμό. Τι είναι το λεγόμενο bullying, ποιες οι μορφές του, ποιο το προφίλ του παιδιού- θύτη και του παιδιού-θύματος. Τι μπορεί να γίνει στα ελληνικά σχολεία  
"O σχολικός εκφοβισμός είναι ένα θέμα το οποίο συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια, όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει και τον παρατηρούμε περισσότερο", αναφέρει η σχολική ψυχολόγος στη Σχολή Μωραΐτη Φωτεινή Ξενάκη, η οποία προσθέτει πως αναφέρεται στην ειδική χρήση βίας που είναι σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη και συμβαίνει από ένα παιδί ή ομάδα παιδιών προς ένα άλλο ή αντίστοιχα προς μια ομάδα παιδιών.
"Το χαρακτηριστικό αυτής της βίας είναι ότι τα παιδιά δεν είναι ισότιμα στη δύναμη, όχι μόνο σωματικά αλλά είναι πιο δυνατό συναισθηματικό το παιδί που ασκεί το bullying", υπογραμμίζει.
Δείτε αναλυτικά τον ορισμό του σχολικού εκφοβισμού.
Οι μορφές  του σχολικού εκφοβισμού

Οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται ο εκφοβισμός στα σχολεία είναι δύο: η άμεση βία και η έμμεση, αναφέρει η κα. Ξενάκη και σπεύδει να μας αναλύσει τα δύο είδη.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Συμβουλές για αποτελεσματική μελέτη

Με δεδομένο ότι οι εξετάσεις έχουν μπει για τα καλά στη ζωή όλων, μικρών και μεγάλων μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, είναι σημαντικό να αποκτήσει το παιδί μας δεξιότητες σωστής μελέτης, αν θέλει να πετυχαίνει τα μέγιστα στις εξετάσεις που θα δίνει. Τα όσα περιγράφονται παρακάτω ισχύουν για τα παιδιά μας, αλλά μπορούν να αφορούν και σε μας τους ίδιους.
Συχνά η αποτυχία στις εξετάσεις αποδίδεται στη δυσκολία των θεμάτων, στην πολυπλοκότητα της διατύπωσης, στη δυστροπία των καθηγητών ή των εξεταστών. Κατά τη γνώμη μας όμως, μια από τις κύριες αιτίες είναι η ελλιπής προετοιμασία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι για τη σωστή προετοιμασία σημασία δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα του διαβάσματος. Αναπόφευκτα λοιπόν το βάρος πέφτει στην αποτελεσματική και αποδοτική μελέτη και στην κατάρτιση ενός προγράμματος εργασίας.

Κάνω αυτό που μου αναλογεί...

(Το κολιμπρί είναι το μικρότερο πουλί στον κόσμο, το μήκος του σώματός του φτάνει τα 2,5 εκατοστά)
(Το κολιμπρί είναι το μικρότερο πουλί στον κόσμο, το μήκος του σώματός του φτάνει τα 2,5 εκατοστά) Στη διάρκεια μιας πυρκαγιάς στο δάσος, όλα τα ζώα τρέχουν για να σωθούν εκτός από ένα κολιμπρί, το οποίο παίρνει μια στάλα νερό στο ράμφος του και πετάει προς τη φωτιά… «Τι νομίζεις ότι κάνεις; Είσαι τρελός, δεν θα σταματήσεις την φωτιά!», του φωνάζει ένας ελέφαντας. «Το ξέρω», απαντά το κολιμπρί, «κάνω όμως αυτό που μου αναλογεί»

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η μέθοδος “Project” – διαπιστώσεις, απορίες, ερωτηματικά

Η διδασκαλία προϋποθέτει πάντα μια μέθοδο. Δε διδάσκει κανείς την αταξία· διδάσκει την τάξη και, φυσικά, η διδακτική τάξη προϋποθέτει τη μέθοδο, δηλαδή τον οργανωμένο τρόπο αναζήτησης, ανακάλυψης, προσέγγισης και κατάκτησης της γνώσης.
Κάποιες φορές δημιουργείται ένας περίεργος διδακτικός οίστρος. Θεοποιείται μια μέθοδος διδασκαλίας, δηλαδή υπερλατρεύεται ως ένα είδος διδακτικής πανάκειας, που λύνει όλα τα προβλήματα, και τότε δημιουργείται μια κατάσταση συρμού, ομαδικής παράκρουσης και διδακτικής μόδας.  Σε τέτοιες καταστάσεις κυριαρχεί, ως πρυτανεύουσα, μία και μόνη μέθοδος. Τότε είναι που ενεδρεύουν κάποιοι κίνδυνοι.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Τα χειρότερα και ταυτόχρονα πιο ανασφαλή passwords

Η online ασφάλειά μας, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά από την πλευρά μας, θα πρέπει να εξασφαλίζουμε πως έχουμε κάνει ό,τι είναι εφικτό για να προστατέψουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας.
Φυσικά, δε μπορούμε να… αποτρέψουμε επιθέσεις και κλοπές δεδομένων από διάφορα web sites και υπηρεσίες που συμβαίνουν κατά καιρούς. Μπορούμε όμως τουλάχιστον να επιλέγουμε σωστά τα passwords μας, για να προστατευθούμε κατά το δυνατό από προσπάθειες υποκλοπής τους. Και φυσικά, θα πρέπει να μην χρησιμοποιούμε τα ίδια passwords σε περισσότερες από μία online υπηρεσίες

Χρήση Δημοφιλών Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για την Οργάνωση & Εκπόνηση Μαθητικών Projects



Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ερευνητικές Εργασίες 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου


Περιγραφή της μεθόδου από το καθηγητή Τεχνολογίας του 3ου ΓΕΛ Κερατσινιου κ. Περιμένη Κυριάκο