Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

Η Ιστορία των Σερρών θα διδάσκεται στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά!

istoriaserron01           Ντεμπούτο στα σχολικά θρανία αναμένεται να κάνει από τη νέα σχολική χρονιά το πολυαναμενόμενο βιβλίο με θέμα την τοπική ιστορία των Σερρών. «Υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας»είναι ο τίτλος του πρώτου πανελλαδικού σχολικού εγχειριδίου διδασκαλίας που εξέδωσε η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτας και την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών.Το σχολικό εγχειριδιο παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και επίσημα στο Σερραϊκό κοινό και όπως ήταν φυσικό απέσπασε θετικά σχόλια.Πρόκειται για ένα έγχρωμο βιβλίο, 192 σελίδων, με 31 ενότητες, που ξεκινάδίνοντας ιστορικά στοιχεία από την προϊστορία ως την Κατοχή και την Απελευθέρωση του ν. Σερρών.

Βασίζεται στα αναλυτικά προγράμματα της Πολιτείας για τη διδασκαλία της ιστορίας και έχει στόχο την παιδαγωγική χρήση των ιστορικών πηγών, παραθέτοντας πληθώρα ιστορικών πηγών από επιστολές, πρωτοσέλιδα, προκηρύξεις,έγγραφα, διηγήματα, και φωτογραφίες.Είναι ένα βιβλίο που φέρνει στο επίκεντρο τη“μικροϊστορία” από στιγμές της καθημερινότητας,της λαϊκής παράδοσης, τον τρόπο ζωής απλών ανθρώπων, τα παραδοσιακά παιχνίδια και επαγγέλματα, τους μύθους και τις παραδόσεις,παραθέτοντας παράλληλα το συσχετισμό μεγάλων ιστορικών γεγονότων και προσωπικοτήτων με την ιστορική πορεία του τόπου. Ιστορικός σύμβουλος της έκδοσης είναι ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, επίκουρος καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του ΑΠΘ.

Το εγχειρίδιο εκδόθηκε υπό την αιγίδα και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων,Αθλητισμού και Πολιτισμού και συγγραφείς του είναι οι εκπαιδευτικοί: Βαρσάμη Ευαγγελία, Γαλάνη Βασιλική, Γκένιος Ανδρέας,Ζαπρούδης Ζαφείρης,Κολλιόπουλος Δημήτριος,Κυριαζίδης Σπύρος, Λασπάς Αναστάσιος, Πούλιος Ιωάννης, Σιαμάγκας Δημήτριος και Τσικαλάς Θεμιστοκλής.
Η φιλόλογος Χρυσάνθη Παλάζη είχε τη φιλολογική επιμέλεια ενώ σημαντική επίσης ήταν η συμβολή του Χ.Βουρουτζίδη και Γιάννη Τσαρούχα που έκαναν τις ιστορικές διορθώσεις, ενώ η Unesco Σερρών παρείχε την επιστημονική υποστήριξη.Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Διευθυντήςτης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Χρήστος Κρυστάλλης που είχε την πρωτοβουλία της έκδοσης ευχαρίστησε επίσης, προσωπικά καιτον Σερραίο δικηγόρο αρχειονόμο, Αντώνη Φραγγεδάκη ο οποίος συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της ΕΜΕΙΣ, συντονίζοντας στην αρχή, τη διαδικασία. Το βιβλίο, που απευθύνεται στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού σχολείου καιτην πρώτη γυμνασίου, έχει τυπωθεί σε 6.000 αντίτυπα και πρόκειται να διανεμηθεί στους μαθητές και τους δασκάλους κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως ήταν φυσικό το εγχείρημα τράβηξε την προσοχή του Υπουργείου Παιδείας το οποίο και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προσπάθεια ενθαρρύνοντας από την πλευρά του και Διευθύνσεις άλλων Νομών να προβούνσε παρόμοιες ενέργειες.
Πηγή: serresparatiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου