Ads 468x60px

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Πλατφόρμα ανταλλαγής σχολικών βιβλίων

Ιστοχώρος ανοιχτός για μαζική προσφορά βιβλίων. Οικονομία και σεβασμός στους φυσικούς πόρους Επιθυμείτε να ανταλλάξετε βιβλία; Το book4book.gr είναι μία πλατφόρμα δικτύωσης ανθρώπων που θα σας βοηθήσει. Φέρνει σε επαφή αυτούς που προσφέρουν και ζητούν και τους παρέχει τα εργαλεία να οργανώσουν μία συνάντηση, όπου όλοι μαζί πλέον θα μετατρέψουν την ανταλλαγή βιβλίων σε ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός.
Ιστοχώρος ανοιχτός για μαζική προσφορά βιβλίων. Οικονομία και σεβασμός στους φυσικούς πόρους Στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας της, η διαδικτυακή πύλη
διακρίθηκε και βραβεύτηκε διεθνώς και στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που συγκεντρώνει νέους προγραμματιστές και επιχειρηματίες του Διαδικτύου -κάτω των 30 ετών- οι οποίοι χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για την καταπολέμηση της πείνας, την προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση για όλους κ.λπ. Μας μιλάει η Κάσση Παπασωτηρίου, μαθήτρια Α' Λυκείου, ιδρύτρια του book4book.gr, η οποία σε λίγες μέρες θα ταξιδέψει στη μακρινή Σρι Λάνκα για να τιμηθεί στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού WSYA.
- Σπουδαία διάκριση...
«Πρόκειται για μία εξαιρετική τιμή για εμάς αλλά και για τη χώρα μας πιστεύω! Η πλατφόρμα διακρίθηκε ανάμεσα σε 2.000 συμμετέχοντες νέους από 147 κράτη-μέλη του ΟΗΕ που υπέβαλαν φέτος τα έργα τους ως υποψήφια για τα βραβεία».
- Book4book σημαίνει;
«Είναι μία δράση κοινωνικού περιεχομένου, η οποία υποστηρίζεται και από τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.book4book.gr. Ξεκινήσαμε με σκοπό την κινητοποίηση των νέων -κατ' αρχάς φίλων και συμμαθητών- για ένα θέμα που αφορά όλους μας και το οποίο έχει μία πρακτική λύση: την ανακύκλωση βιβλίων και ειδικά σχολικών βιβλίων».
- Ανακύκλωση βιβλίων;
«Οχι ακριβώς! Ανακύκλωση με την έννοια της ανταλλαγής! Κάθε σχολική χρονιά υπάρχουν καθυστερήσεις στην παράδοση των βιβλίων και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα! Η επανέκδοση των ίδιων βιβλίων κάθε χρόνο έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην οικονομία. Κάποια στοιχεία δείχνουν ένα κόστος 26.000.000 ευρώ για 45 εκατομμύρια νέα σχολικά βιβλία, που αντιστοιχούν σε 270.000 κομμένα δέντρα! Και αν το σκεφτείτε, τα περισσότερα βιβλία καταλήγουν στα ράφια σε αχρησία ή στα σκουπίδια».
- Τι προτείνετε;
«Η ιδέα είναι προφανής: ανταλλαγή βιβλίων μαθητών διαφορετικών τάξεων. Η υλοποίηση βεβαίως είναι μία άλλη ιστορία... Εκεί εμφανίζεται η ιδέα της διαδικτυακής πλατφόρμας».
- Πώς υποστηρίζεται η ενέργεια αυτή;
«Σκεφτήκαμε ότι το βασικό πρόβλημα σε μία τέτοια δραστηριότητα είναι ο συντονισμός ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν. Δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και το πλήθος των βιβλίων είναι τόσο μεγάλο που το ταίριασμα γίνεται σύνθετο. Επομένως, σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε το Διαδίκτυο και τη δυνατότητά του να φέρνει ανθρώπους κοντά. Η γενιά μας άλλωστε είναι διαρκώς σε μία τέτοια διαδικασία μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης».
- Εχετε συμπαραστάτες;
«Δυστυχώς, η υλοποίηση και ο συντονισμός μιας τέτοιας προσπάθειας είναι ένας αρκετά μοναχικός δρόμος, όπου μόνο το πείσμα μπορεί να τα φέρει εις πέρας. Από την άλλη, ήμουν τυχερή επειδή στο τεχνικό μέρος με βοήθησε μία ομάδα ερευνητών από το Πολυτεχνείο. Για να είμαι ειλικρινής, θα περίμενα μεγαλύτερη αποδοχή από τον κόσμο. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα φανεί όταν τελικά οι ανάγκες της σχολικής χρονιάς καλύπτονται εν μέρει τουλάχιστον από ανταλλαγές».
- Οι στόχοι σας;
«Προωθούμε την πλατφόρμα μας στα σχολεία και σχεδιάζουμε νέα χαρακτηριστικά για να απευθύνεται σε όλο και περισσότερους χρήστες. Ηδη είμαστε σε επικοινωνία με φοιτητές και καθηγητές στην Ινδία, οι οποίοι πρόκειται να επεκτείνουν την πλατφόρμα και να την προσαρμόσουν στη γλώσσα τους και τα δεδομένα τους».
Πηγή:http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=391234

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου