Ads 468x60px

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Δεν θέλω να εύχομαι χρόνια πολλά …



Ποτέ μου δεν πίστεψα σε όλο αυτό το πανηγύρι των γιορτών, ποτέ μου δεν πίστεψα σε όλες τις ευχές που πηγαινοέρχονται αυτές τις μέρες.
Η ευχή για μένα είναι δέσμευση, είναι ένα όνειρο που θέλω να πραγματοποιηθεί.
Όταν λοιπόν, σου εύχομαι ευτυχία στην ζωή σου, εγώ όπου είμαι ένα κομμάτι μέσα στην ζωή σου, προσπαθώ να σου δίνω χαρά στα επόμενα χρόνια, προσπαθώ να μην σε προδώσω, προσπαθώ να σέβομαι την ζωή σου, προσπαθώ να συνεχίζω να σ’ αγαπώ !!!!!!!!
Όταν σου εύχομαι χρόνια πολλά και ευτυχισμένα, σημαίνει ότι τα εύχομαι πρώτα σε μένα και μετά σε σένα, δεν γίνεται να είσαι εσύ ευτυχισμένη(ος) και γω δυστυχισμένος(νη), η ευχή δεν θα έχει πιάσει τόπο.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

«Έτος Κ.Π.Καβάφη» ανακηρύχθηκε το 2013

«Έτος Κ.Π. Καβάφη» ανακηρύσσει το 2013 το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου ποιητή.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (1863 - 1933) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από έντονη συμβολιστική τάση και συνδυάζεται με λιτό λόγο αλλά διαχρονικά επίκαιρο.

Η ειρωνική διάθεση, αυτό που αποκλήθηκε καβαφική ειρωνεία, συνδυάζεται με την τραγικότητα της πραγματικότητας και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για πολλούς μεταγενέστερους ποιητές.

The Red Balloon - 1956

Δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του 1956, με τίτλο «The Red Balloon«, και έχει διάρκεια περίπου 35 λεπτά.Η ταινία είναι χωρίς λόγια και υπότιτλους

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Nomophobia: Η νέα φοβία που σαρώνει

Με την διαρκή εξέλιξη της τεχνολογίας, νέες συνήθειες αλλά και νέα άγχη και φοβίες βγαίνουν στην επιφάνεια και καθορίζουν τις ανθρώπινες ζωές.

Η νέα «τεχνολογική φοβία» ονομάζεται Nomophobia (απο τα αρχικά της φράσης no mobile phone phobia) και είναι ουσιαστικά αυτό που λέει και η πρόταση: Η φοβία του να μείνει κανείς χωρίς κινητό τηλέφωνο.
«Συμπτώματα» αυτής της φοβίας, πως αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι το να μην πηγαίνει κανείς πουθενά χωρίς το κινητό τηλέφωνό του, να κοιτάζει συνεχώς μήπως δεν έχει σήμα και δε μπορεί να μιλήσει ή πανικοβάλλεται όταν τελειώνει η μπαταρία του.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Τι αλλάζει σε κάθε τάξη του Λυκείου τη νέα σχολική χρονιά

Οι αλλαγές που φέρεται ότι θα ανακοινώσει το υπουργείο και θα εφαρμοστούν από το Σεπτέμβριο έχουν στόχο την ελάφρυνση των μαθητών από τα πολλά μαθήματα ώστε να δοθεί έμφαση στην αφομοίωση της ουσίας της ύλης. Παράλληλα, θα γίνουν αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας με στόχο να περιοριστεί μεταξύ άλλων το φαινόμενο της παπαγαλίας.
Όπως δημοσιεύει το ''Έθνος'', οι αλλαγές που θα προωθηθούν για ψήφιση μετά τις γιορτές θα έχουν στόχο τη βελτίωση του προγράμματος σπουδών και τη δημιουργία ενός Λυκείου ου θα παρέχουν γενική παιδεία σε όλους τους μαθητές.
Η Ελληνική Γλώσσα (νέα και αρχαία, λογοτεχνία), η Ιστορία και τα Μαθηματικά θα είναι ο κορμός των μαθημάτων γενικής παιδείας.
Ειδικότερα, οι αλλαγές ανά τάξη θα είναι οι εξής:
*Α' Λυκείου: Θα είναι τάξη αποκλειστικά Γενικής Παιδείας στην οποία ο αριθμός των εξαταζόμενων μαθημάτων θα μειωθεί στα 8 από 16 που είναι σήμερα. Αυτό θα επιτευχθεί με συγχώνευση μαθημάτων.
Για παράδειγμα η άλγεβρα με τη γεωμετρία θα γίνουν ''μαθηματικά'' ενώ η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία θα γίνουν ''Φυσικές Επιστήμες''. Παράλληλα μαθήματα όπως οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα μεταφερθούν στη Β και στη Γ' Λυκείου. Η ''ερευνητική εργασία'' πιθανότατα θα παραμείνει καθώς θεωρείται πετυχημένη.

Πρακτικά του Β' Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου Προσχολικής Αγωγής της ΕΛ.ΕΠ.Ε.Π.Α.

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

18 Δεκεμβρίου – Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες

Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη. Την ημερομηνία αυτή το 1990 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους». Υπολογίζεται ότι το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 150 εκατομμύρια ψυχές, ζουν εκτός της πατρίδας τους.
 ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα
ΣΧΕΤΙΚΑ:Διεθνή Κείμενα Προστασίας των Δικαιωμάτων των Μεταναστών - (www.unhcr.gr)

Πολύ συχνά δίνουμε στα παιδιά…


Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Φινλανδία

Το χάσμα μεταξύ των πρωτοπόρων κρατών και του ευρωπαϊκού Νότου αποδεικνύει η πρόσφατη έρευνα για το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών που δημοσίευσε ο «Economist». Σε αυτήν η χώρα μας κατατάσσεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις
Τα αποτελέσματα της έρευνας The Learning Curve που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες και αφορούσαν τις γνωστικές δεξιότητες και το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών σε 40 χώρες (επρόκειτο για συνδυασμό τριών ερευνών PISA, Times, Pirls μαζί με στατιστικά στοιχεία και κοινωνικοοικονομικούς δείκτες), δεν προκάλεσαν έκπληξη στους ειδικούς της εκπαίδευσης. H Φινλανδία και η Νότια Κορέα φιγουράρουν στις δύο πρώτες θέσεις, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία δεκάδα (είναι 31η), όπως σε άλλες παρόμοιες έρευνες. Χαμηλά κατατάσσονται επίσης η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, πάνω όμως από την 30ή θέση.
Εκπαιδευτικοί και ειδικοί της εκπαίδευσης παραθέτουν στα «ΝΕΑ» τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας των Φινλανδών. Οπως επισημαίνουν μάλιστα, κάποια από τα συστατικά του εκπαιδευτικού μοντέλου θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τη χώρα μας, όχι όμως να αντιγραφούν.
«ΚΛΕΙΔΙ» ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

H τέχνη της βιβλιοδεσίας

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη Βιβλιοθήκη της Εταιρείας των Φίλων του Λαού, στους χώρους του Εκθετηρίου και του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσιών του Μπάμπη Λέγγα.



Σενάριο: Νίκη Τσιρώνη – Μπάμπης Λέγγας
Σκηνοθεσία: Άκης Χατζηαντωνίου
Διεύθυνση φωτογραφίας – μοντάζ: Πάνος Πολύζος
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Γιαννακάκης
Τις βιβλιοδεσίες για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ έκαναν οι βιβλιοδέτες του Εργαστηρίου: Ελένη Λάβδα, Γιώργος Τούτσης, Ιωάννα Ραϊσάκη και Μαρί Βαγγαλάτη.

Παραγωγή: Μπάμπης Λέγγας – Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας
2002 Διάρκεια ταινίας: 18,43 λεπτά 
Το ντοκιμαντέρ φιλοξενείται στον ιστότοπο της Μυριόβιβλου (πατήστε εδώ).

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

"Κατοχύρωση Πνευματικών Δικαιωμάτων - Μια πρόκληση για την αξιοποίηση της έρευνας"

H Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διοργανώνει ημερίδα με θέμα: "Κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων - Μια πρόκληση για την αξιοποίηση της έρευνας". Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ΕΜΠ (Αμφιθέατρο πολυμέσων, ισόγειο κτηρίου βιβλιοθήκης) στις 18 Δεκεμβρίου 2012 (9.30 - 13.20), και θα επικεντρωθεί στα ζητήματα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, ζητήματα που αποτελούν κρίσιμη παράμετρο στη διαδικασία παραγωγής και αξιοποίησης της γνώσης.
Στις σύγχρονες κοινωνίες η νομοθεσία προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία τόσο για να διασφαλίσει ένα σαφές καθεστώς ηθικών και οικονομικών δικαιωμάτων όσο και για να προωθήσει τη δημιουργικότητα, τη διάχυση και εφαρμογή της γνώσης που παράγεται. Ένα σαφές πλαίσιο πνευματικών δικαιωμάτων είναι απαραίτητο στοιχείο που ενθαρρύνει την οικονομική αξιοποίηση της γνώσης και συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Το μεγάλο πρόβλημα των νέων



Σαράντος Καργάκος: Εκπαιδευτικός – Ιστορικός – συγγραφέας

Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία.
 Διαφωνώ. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι η … εργασία.
 Ο νέος δε φοβάται την αναδουλειά, φοβάται τη δουλειά. Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νέο-σουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδύθησαν σε μια χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία εξέθρεψε και διαμόρφωσε δύο γενιές <> … παιδιών δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμιά εργασία από αυτές που ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Αναθέσεις ΕΠΑ.Λ. , για το μάθημα Ερευνητική Εργασία

Υστερα από την υπ” αριθμ. 2210/09−08−2012 διατύπωση γνώμης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, υπέγραψε απόφαση , με την οποία τροποιείται-συμπληρ’ωνεται η υπ” αριθμ. 118842/ Γ2/17−09−2008 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1984 Β΄) ως ακολούθως:
1. Το μάθημα «Πολιτειακή Παιδεία», που προβλέπεται ως μάθημα βασικών ικανοτήτων στην Α΄ τάξη Ημερησίου ΕΠΑ.Λ., ορίζεται ως A΄ ΑΝΑΘΕΣΗ στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ13 και ως Β΄ ΑΝΑΘΕΣΗ κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ10 και ακολούθως σε εκείνους του κλάδου ΠΕ09.
2. Το μάθημα «Ερευνητική Εργασία (Project)», που προβλέπεται ως μάθημα βασικών ικανοτήτων στην Α΄ τάξη Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. και ως μάθημα βασικών δεξιοτήτων στην Α΄ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., ορίζεται ως Α΄ ΑΝΑΘΕΣΗ σε όλους τους εκπαιδευτικούς ΠΕ ανεξαρτήτως κλάδου−ειδικότητας. Διδάσκεται ταυτόχρονα από δύο (2) εκπαιδευτικούς (συνδιδασκαλία), ένας εκ των οποίων απαραίτητα θα είναι εκπαιδευτικός κλάδου−ειδικότητας αντίστοιχου των θεσμοθετημένων τομέων ή ειδικοτήτων

Εντυπα λεξικά εναντίον ηλεκτρονικών

Λέξεις όπως «unfollow», «unfriend», «swaps» έχουν μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο μέσα από τα social media και τη δημοσιογραφία της οικονομικής κρίσης, που εμπλουτίζουν διαρκώς τη γλώσσα με νέους όρους ευρείας χρήσης ή με νέες σημασίες σε λέξεις παλιές, όπως για παράδειγμα το «like».
Θα τις βρούμε στα λεξικά; Πόσο εύκολο και πόσο εφικτό είναι να παρακολουθούν τα λεξικά τις αλλαγές στη γλώσσα μέσα στον νέο ταχύτατο ρυθμό της ζωής μας; Αυτά σκέφτονταν οι εκδότες του βρετανικού εκδοτικού οίκου Macmillan και κατέληξαν στο συμπέρασμα από τη νέα χρονιά να μην ξανατυπώσουν τα ερμηνευτικά λεξικά τους της αγγλικής αλλά να τα διαθέτουν αποκλειστικά σε οnline εκδόσεις.

Sexting: το φαινόμενο, πρόληψη και προτάσεις σε επίπεδο σχολείου

H ραγδαία ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών φέρνει συχνά αντιμέτωπους τους εκπαιδευτικούς με νέα, σύνθετα, ηθικά διλήμματα αναφορικά με ζητήματα ιδιωτικότητας, ασφάλειας και δικαιωμάτων των μαθητών. Την κατάσταση, συχνά, επιβαρύνουν και ελλείψεις σε επίπεδο καθοδήγησης και θεσμικής κατοχύρωσης από την πλευρά της πολιτείας (νομοθεσία), την πλευρά της εκπαίδευσης (εγκύκλιοι) και από την πλευρά της μικρο-διοίκησης (εσωτερικός κανονισμός σχολείου).
Παρά την καθολική απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές στο σχολικό πλαίσιο – όπως προκύπτει από την απόφαση 132328/Γ2/7-12-2006 – εντούτοις δεν είναι λίγοι οι μαθητές τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο και δη smart phonesi-phones, καθώς και άλλα μέσα που επιτρέπουν τη μεταφορά και αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων όπως i-podmpplayeri-pad,notebookslap top κ.α..

Τα νέα πειράματα του Σουγκάτα Μίτρα για την αυτοδιδασκαλία


Ο παιδαγωγός ερευνητής Σουγκάτα Μίτρα, προσεγγίζει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εκπαίδευσης - οι καλύτεροι δάσκαλοι και τα καλύτερα σχολεία δεν βρίσκονται εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο. Σε μια σειρά πειραμάτων πεδίου, από το Νέο Δελχί, ως τη Νότιο Αφρική και την Ιταλία, παρείχε στα παιδιά πρόσβαση στο διαδίκτυο με δική τους επίβλεψη και συνέλεξε αποτελέσματα που μπορούν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο που σκεπτόμαστε για τη διδασκαλία.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Οδηγίες για τον υπολογισμό του Γενικού Μέσου Όρου στην Α΄ τάξη Γενικού και Εσπερινού Γενικού Λυκείου


Σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες που αφορούν στον υπολογισμό του Γενικού Μέσου Όρου στην Α΄ τάξη Γενικού και Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2012-2013.
Στην Α΄ τάξη Ημερήσιου και Α΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου ο Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο.) προκύπτει από το Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας, και εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου. (Η βαθμολογία του κάθε μαθητή στο μάθημα της «Ερευνητικής Εργασίας» προκύπτει ως ο μέσος όρος της αντίστοιχης βαθμολογίας του στα δυο τετράμηνα και εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου.)
Ο Γενικός Μέσος Όρος προκύπτει από τη διαίρεση του αθροίσματος των βαθμών ετήσιας επίδοσης των μη κλαδικών μαθημάτων και των γινομένων των βαθμών ετήσιας επίδοσης των κλαδικών μαθημάτων πολλαπλασιαζόμενων επί το πλήθος των κλάδων του μαθήματος, διά του πλήθους των μη κλαδικών μαθημάτων και των κλάδων των μαθημάτων
Παρακαλούμε οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τους εκπ/κούς, μαθητές και γονείς - κηδεμόνες των μαθητών.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


Κάθε τόσο αναρωτιόμαστε ,κι όχι μόνο στον τόπο μας, σε πολλούς άλλους τόπους, μήπως σιμώνει, μήπως έφτασε η στερνή ώρα του βιβλίου. Οι κίνδυνοι που το περιζώνουν είναι πολλοί….Δεν μας απομένει πια αρκετός χρόνος για διάβασμα και ο όποιος χρόνος μας απομένει κατακαλύπτεται από άλλα ενδιαφέροντα. …. Το βιβλίο είναι πρώτα πρώτα ένα σώμα, μια υλική παρουσία, που μπορεί και να την ερωτευθείς. Ένα βιβλίο το ερωτεύεσαι: για το σχήμα του, για τα τυπογραφικά του στοιχεία, για το χαρτί του, για τη διακόσμησή του, για το δέσιμό του, χωρίς να χρειάζεται και να το ερωτευθείς και για το περιεχόμενό του. Αυτός ο έρωτας είναι η μεγάλη χαρά των αληθινών βιβλιόφιλων, που κατέχουν τον τρόπο να το ζουν το βιβλίο, ενώ, φυσικά, δεν μπορεί να ερωτευθείς το κασόνι της τηλεόρασης, το ραδιόφωνο, την οθόνη του κινηματογράφου. … Έπειτα το βιβλίο κατέχει τη διάρκειά του. Δεν είναι ένα θέαμα που έρχεται και φεύγει. Είναι ένας φίλος , ένας σύντροφος της μοναξιάς που μένει.

Η "χαμένη γενιά" της Ευρώπης

Τα ποσοστά ανεργίας σε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σκανδαλωδώς υψηλά. Πολλές χώρες της ΕΕ ελπίζουν να αντιγράψουν την επιτυχία του γερμανικού μοντέλου. Αν και οι χώρες θα έπρεπε να ενθαρρύνονται να μαθαίνουν η μία από την άλλη, δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις, σχετικά με την κρίση στον κλάδο της εργασίας. Και πολλά μέτρα δεν θα πετύχουν μέχρι να επιστρέψει η ανάπτυξη.

Η ανεργία μεταξύ των νέων πάντα ήταν υψηλότερη από το γενικό ποσοστό της ανεργίας, αλλά η οικονομική κρίση έχει διευρύνει περισσότερο αυτό το χάσμα. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 22% των νέων ηλικίας 15-24 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άνεργοι. Στις χώρες που έχουν πληγεί υψηλότερα από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, το ποσοστό αυτό είναι στο 50%.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

GRIN Campaign





GRIN Global Respect in Education είναι  ένας διατλαντικός  μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που περιλαμβάνει ομάδες υποστήριξης. Η συγκεκριμένη εκστρατεία μάχεται για την κοινωνική και πολιτική ισότητα των ανθρώπων στην εκπαίδευση και επιδιώκει να σταματήσει τις διακρίσεις, την παρενόχληση και τον εκφοβισμό σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
 Με σύνθημα: ''Είμαστε όλοι μοναδικοί και είναι αυτή η μοναδικότητα που μας διαμορφώνει. Είμαστε ξεχωριστοί χάρη σε αυτή. Το να είσαι διαφορετικός δεν είναι κακό'' προσπαθεί να ενώσει τους ανθρώπους και να τους ευαισθητοποιήσει.
H καμπάνια δημιουργήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2010 και περιλαμβάνει αρκετές δράσεις, με πιο γνωστή τις φωτογραφίες ''Respect'' στις οποίες μικροί και μεγάλοι, σε φόντο λευκό, ποζάρουν με γραμμένη τη λέξη ''Σεβασμό'' στο σώμα τους

Ευρωπαϊκή Καμπάνια Anti Bullying Campaign


Η καμπάνια αποτελεί την κορύφωση ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν συνολικά έξι κράτη: Ελλάδα , Ιταλία, Βουλγαρία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία  με συντονιστή εταίρο το ''Χαμόγελο του Παιδιού''Οι δράσεις που περιελάμβανε είναι η διεξαγωγή μίας ευρωπαϊκής έρευνας με τη συμμετοχή 18.000 μαθητών 2βάθμιας εκπαίδευσης (5.000 παιδιά από 167 σχολεία σε όλη την Ελλάδα), η δημιουργία του ειδικού site antibullying.eu που θα εκφράζει την επίσημη ευρωπαϊκή προσέγγιση απέναντι στο πρόβλημα και θα λειτουργεί σαν σημείο άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης για τα παιδιά που με κάθε τρόπο έρχονται σε επαφή με το σχολικό εκφοβισμό.


Καμπάνιες κατά του Σχολικού Εκφοβισμού 2


Καμπάνιες κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Όταν το πείραγμα μετατρέπεται σε εφιάλτη

Καμπάνιες κατά του Σχολικού Εκφοβισμού


Εκστρατείες και προγράμματα που προσπαθούν να ''πολεμήσουν'' τον σχολικό εκφοβισμό, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να μετατρέψουν τα θύματα σε χαρούμενους ανθρώπους. Τα μηνύματα και η συμβολή του συνόλου στην προσπάθεια εξάλειψης της μάστιγας του Bullying 

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Σχολικός εκφοβισμός ( bullying )


Η σχολική ψυχολόγος στη Σχολή Μωραΐτη, Φωτεινή Ξενάκη μιλά για τον σχολικό εκφοβισμό. Τι είναι το λεγόμενο bullying, ποιες οι μορφές του, ποιο το προφίλ του παιδιού- θύτη και του παιδιού-θύματος. Τι μπορεί να γίνει στα ελληνικά σχολεία  
"O σχολικός εκφοβισμός είναι ένα θέμα το οποίο συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια, όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει και τον παρατηρούμε περισσότερο", αναφέρει η σχολική ψυχολόγος στη Σχολή Μωραΐτη Φωτεινή Ξενάκη, η οποία προσθέτει πως αναφέρεται στην ειδική χρήση βίας που είναι σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη και συμβαίνει από ένα παιδί ή ομάδα παιδιών προς ένα άλλο ή αντίστοιχα προς μια ομάδα παιδιών.
"Το χαρακτηριστικό αυτής της βίας είναι ότι τα παιδιά δεν είναι ισότιμα στη δύναμη, όχι μόνο σωματικά αλλά είναι πιο δυνατό συναισθηματικό το παιδί που ασκεί το bullying", υπογραμμίζει.
Δείτε αναλυτικά τον ορισμό του σχολικού εκφοβισμού.
Οι μορφές  του σχολικού εκφοβισμού

Οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται ο εκφοβισμός στα σχολεία είναι δύο: η άμεση βία και η έμμεση, αναφέρει η κα. Ξενάκη και σπεύδει να μας αναλύσει τα δύο είδη.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Συμβουλές για αποτελεσματική μελέτη

Με δεδομένο ότι οι εξετάσεις έχουν μπει για τα καλά στη ζωή όλων, μικρών και μεγάλων μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, είναι σημαντικό να αποκτήσει το παιδί μας δεξιότητες σωστής μελέτης, αν θέλει να πετυχαίνει τα μέγιστα στις εξετάσεις που θα δίνει. Τα όσα περιγράφονται παρακάτω ισχύουν για τα παιδιά μας, αλλά μπορούν να αφορούν και σε μας τους ίδιους.
Συχνά η αποτυχία στις εξετάσεις αποδίδεται στη δυσκολία των θεμάτων, στην πολυπλοκότητα της διατύπωσης, στη δυστροπία των καθηγητών ή των εξεταστών. Κατά τη γνώμη μας όμως, μια από τις κύριες αιτίες είναι η ελλιπής προετοιμασία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι για τη σωστή προετοιμασία σημασία δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα του διαβάσματος. Αναπόφευκτα λοιπόν το βάρος πέφτει στην αποτελεσματική και αποδοτική μελέτη και στην κατάρτιση ενός προγράμματος εργασίας.

Κάνω αυτό που μου αναλογεί...

(Το κολιμπρί είναι το μικρότερο πουλί στον κόσμο, το μήκος του σώματός του φτάνει τα 2,5 εκατοστά)
(Το κολιμπρί είναι το μικρότερο πουλί στον κόσμο, το μήκος του σώματός του φτάνει τα 2,5 εκατοστά) Στη διάρκεια μιας πυρκαγιάς στο δάσος, όλα τα ζώα τρέχουν για να σωθούν εκτός από ένα κολιμπρί, το οποίο παίρνει μια στάλα νερό στο ράμφος του και πετάει προς τη φωτιά… «Τι νομίζεις ότι κάνεις; Είσαι τρελός, δεν θα σταματήσεις την φωτιά!», του φωνάζει ένας ελέφαντας. «Το ξέρω», απαντά το κολιμπρί, «κάνω όμως αυτό που μου αναλογεί»

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η μέθοδος “Project” – διαπιστώσεις, απορίες, ερωτηματικά

Η διδασκαλία προϋποθέτει πάντα μια μέθοδο. Δε διδάσκει κανείς την αταξία· διδάσκει την τάξη και, φυσικά, η διδακτική τάξη προϋποθέτει τη μέθοδο, δηλαδή τον οργανωμένο τρόπο αναζήτησης, ανακάλυψης, προσέγγισης και κατάκτησης της γνώσης.
Κάποιες φορές δημιουργείται ένας περίεργος διδακτικός οίστρος. Θεοποιείται μια μέθοδος διδασκαλίας, δηλαδή υπερλατρεύεται ως ένα είδος διδακτικής πανάκειας, που λύνει όλα τα προβλήματα, και τότε δημιουργείται μια κατάσταση συρμού, ομαδικής παράκρουσης και διδακτικής μόδας.  Σε τέτοιες καταστάσεις κυριαρχεί, ως πρυτανεύουσα, μία και μόνη μέθοδος. Τότε είναι που ενεδρεύουν κάποιοι κίνδυνοι.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Τα χειρότερα και ταυτόχρονα πιο ανασφαλή passwords

Η online ασφάλειά μας, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά από την πλευρά μας, θα πρέπει να εξασφαλίζουμε πως έχουμε κάνει ό,τι είναι εφικτό για να προστατέψουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας.
Φυσικά, δε μπορούμε να… αποτρέψουμε επιθέσεις και κλοπές δεδομένων από διάφορα web sites και υπηρεσίες που συμβαίνουν κατά καιρούς. Μπορούμε όμως τουλάχιστον να επιλέγουμε σωστά τα passwords μας, για να προστατευθούμε κατά το δυνατό από προσπάθειες υποκλοπής τους. Και φυσικά, θα πρέπει να μην χρησιμοποιούμε τα ίδια passwords σε περισσότερες από μία online υπηρεσίες

Χρήση Δημοφιλών Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για την Οργάνωση & Εκπόνηση Μαθητικών Projects



Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ερευνητικές Εργασίες 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου


Περιγραφή της μεθόδου από το καθηγητή Τεχνολογίας του 3ου ΓΕΛ Κερατσινιου κ. Περιμένη Κυριάκο

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Προτάσεις για καλύτερη εφαρμογή των ειδικών θεματικών δραστηριοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση

Προτάσεις για καλύτερη εφαρμογή των ειδικών θεματικών δραστηριοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση απέστειλε προς τους εκπαιδευτικούς ειδικότητας ηλεκτρονικών (ΠΕ17.04, ΠΕ17.08 και ΤΕ01.07) που υπηρετούν στα ΕΠΑ.Λ. των Δ. Δ. Ε. , ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ17.04. ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

H Oδύσσεια του «πρότζεκτ» στο Λύκειο

Το «πρότζεκτ» (ερευνητική εργασία) έχει ένα χρόνο ζωής στο Γενικό Λύκειο και μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη αποτίμηση του θεσμού. Πριν απ’ αυτή τη διαδικασία καλό είναι να εξετάσουμε μερικά γενικότερα ερωτήματα που αφενός μεν σχετίζονται με την αξιολόγησή του και αφετέρου δε συνδέονται με τον περαιτέρω ανασχεδιασμό του.
Πρώτο ερώτημα. Μπορεί ένας καινοτόμος θεσμός, όπως είναι η συζητούμενη «ερευνητική εργασία», να ευδοκιμήσει σε ένα παραδοσιακού τύπου σχολείο; Εδώ η απάντηση από τη σχετική εκπαιδευτική βιβλιογραφία είναι μάλλον σαφής. Για να υπάρξει, λοιπόν, προώθηση μιας καινοτομίας θα πρέπει να μετασχηματίσουμε τον προϋπάρχοντα τρόπο λειτουργίας του, άλλως η καινοτομία το πιθανότερο είναι να απορροφηθεί από την αδράνεια του σχολικού θεσμού.
Δεύτερο ερώτημα και σε συνέχεια του πρώτου. Αν για να γίνει μια επιμέρους νεωτεριστική παρέμβαση στο σχολείο απαιτείται συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τότε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε επιμέρους αλλαγές στο σχολικό περιεχόμενο, που είναι και πιο εύκολες από εκπαιδευτική και από πολιτική άποψη; Εδώ οι απαντήσεις έχουν απόκλιση μεταξύ τους, στοιχείο όχι και ασύνηθες για τα εκπαιδευτικά ζητήματα.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι- Έργα Τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη


Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας from apostolidou_gesthimani on Vimeo.

«Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί τη νέα εκθεσιακή περίοδο (Οκτώβριος – Ιανουάριος) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και οργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Γραφικών Τεχνών του Λούβρου. Συνολικά στο Τελλόγλειο θα φιλοξενηθούν 82 έργα από το Λούβρο, πολλά από τα οποία, εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, παγκοσμίως. Η έκθεση στο Τελλόγλειο θα εγκαινιαστεί στις 12 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου. Με την εν λόγω έκθεση το Τελλόγλειο συμμετέχει στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Οκτώβριος, Διεθνής μήνας Σχολικών Βιβλιοθηκών

Γράφει: ο Σπύρος Καρύδης, θεολόγος.
Η καθιέρωση Διεθνούς Ημέρας Σχολικής Βιβλιοθήκης έγινε το 1999 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Τον Δεκέμβριο του 2007 εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Σχολικής Βιβλιοθηκονομίας (International Association of School Librarianship-IASL) η αλλαγή της Διεθνούς Ημέρας Σχολικής Βιβλιοθήκης σε Διεθνή Μήνα Σχολικής Βιβλιοθήκης. Η αλλαγή ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2008 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με το σκεπτικό, η καθιέρωση του Διεθνούς Μήνα Σχολικής Βιβλιοθήκης επιτρέπει στους υπεύθυνους των σχολικών βιβλιοθηκών σε όλο τον κόσμο να επιλέξουν μια ημέρα του Οκτώβρη, που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή τους, προκειμένου να γιορτάσουν τη σημασία των σχολικών βιβλιοθηκών.
Το θέμα του εορτασμού για το 2012 είναι: Σχολικές Βιβλιοθήκες: ένα κλειδί για το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον.
Ο φετινός εορτασμός βρίσκει τον χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης για δεύτερη χρονιά χωρίς ουσιαστικά Σχολικές Βιβλιοθήκες. Από τις υπάρχουσες, κάποιες είναι κλειστές και κάποιες άλλες λειτουργούν πλημμελώς, ως αποτέλεσμα της περσινής απόφασης του Υπουργείου, μέσα στο πλαίσιο των περικοπών, να μην ανανεώσει τη θητεία των υπευθύνων στις Σχολικές Βιβλιοθήκες εκπαιδευτικών, και να καλύψει πρόχειρα τη λειτουργία τους με εκπαιδευτικούς που είχαν μειωμένο ωράριο. Και, αν πέρυσι η λειτουργία τους κάπως διευθετήθηκε, η φετινή χρονιά είναι ακόμη δυσκολότερη και ταυτόχρονα πιο απαιτητική, λόγω της εφαρμογής του νέου προγράμματος μαθημάτων στην Α΄ και στη Β΄ τάξη του Λυκείου, στο οποίο περιλαμβάνεται και το μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Σχέδιο υποβολής ειδικής θεματικής δραστηριότητας



HTTPS για πιο ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

HTTPS Everywhere on FirefoxΑν αναρωτιέστε προς τί όλος αυτός ο ντόρος με την HTTPS και γιατί όλο και περισσότεροι μεγάλοι ιστοχώροι αποφασίζουν να την υιοθετήσουν, η απάντηση έχει να κάνει κυρίως με το θέμα της ασφάλειας των προσωπικών σας δεδομένων. Κάθε φορά που κάνετε σύνδεση (login) σε έναν ιστοχώρο μέσω απλής HTTP σύνδεσης, τα προσωπικά σας δεδομένα είναι εκτεθειμένα στα μάτια περίεργων. Η χρήση HTTPS, αντίθετα, προστατεύει την ιδιωτικότητά σας αποκρύπτοντας τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Βέβαια, το πρόβλημα στο διαδίκτυο σήμερα είναι ότι πολλοί ιστοχώροι κάνουν χρήση του HTTPS για να διαχειριστούν τις πληροφορίες που εισάγετε κατά την σύνδεσή σας (κάτι που είναι καλό ως πρώτο βήμα) αλλά από τη στιγμή που συνδέεστε, επανέρχονται πίσω σε μη-ασφαλή σύνδεση HTTP.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί το HTTPS, με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, δεν έχει αντικαταστήσει πλήρως το HTTP, η απάντηση – αν και σχετικά πολύπλοκη – έχει κυρίως να κάνει με την ταχύτητα. Το HTTPS δεν μπορεί να γίνει cache από τα δίκτυα CDN, κάτι που σημαίνει πως οι σελίδες μπορεί να φορτώνουν ελαφρώς πιο αργά από ότι εάν χρησιμοποιούσαν τις τυπικές, μη ασφαλείς συνδέσεις. Επιπλέον, οι μικρότεροι ιστοχώροι αντιμετωπίζουν και το πρόσθετο πρόβλημα του κόστους, αφού για την υποστήριξή του απαιτείται η αγορά HTPPS πιστοποιητικών.

Καλαμπάκα, Πράσινη Πόλη


To βίντεο αυτό παράχθηκε από μαθητές της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Καλαμπάκας στα πλαίσια του μαθήματός Ερευνητικές Εργασίες του νέου προγράμματος σπουδών. Δουλεύοντας σε ομάδες ο μαθητές προσπάθησαν μέσα από διάφορες δραστηριότητες να μελετήσουν της αξία του φυσικού περιβάλλοντος στη ζωή μας και τη σημασία της ανακύκλωσης στη σημερινή εποχή.

ερευνητική εργασία - "Η αρχή του κόσμου"


Απόσπασμα από την παρουσίαση των ερευνητικών εργασιών - projects της Α΄ Λυκείου στα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Γ. ΖΩΗ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Μάθετε γλώσσες και μεγαλώστε τον εγκέφαλό σας


Όσοι κάνουν εντατικά μαθήματα για να μάθουν καλά μια ξένη γλώσσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκαλούν διόγκωση του εγκεφάλου τους, ιδίως ορισμένων συγκεκριμένων τμημάτων, σύμφωνα με μια νέα σουηδο-γερμανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη μάλιστα δείχνει ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών βοηθά τον εγκέφαλο να βρίσκεται σε φόρμα, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιόχαν Μέρτενσον του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Λουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «NeuroImage», μελέτησαν μια ομάδα νεαρών μαθητών της Μεταφραστικής Ακαδημίας των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουψάλα,οι οποίοι καλούνται να μάθουν ξένες γλώσσες με πολύ ταχύ ρυθμό, που σπάνια συναντάται σε παρόμοια προγράμματα εκμάθησης. Οι σπουδαστές πρωί και βράδυ, ακόμα και τα σαββατοκύριακα, μαθαίνουν εντατικά ξένες γλώσσες.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Τα πραγματικά θύματα της κρίσης


Image

Η κρίση, η αβεβαιότητα που προκαλεί, τα οικονομικά προβλήματα που γεννά σε προσωπικό επίπεδο βλάπτουν σοβαρά την (ψυχική) υγεία και, δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα αστείο, όπως αποδεικνύουν οι αλλεπάλληλες αυτοκτονίες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 1% προκαλεί αύξηση των αυτοκτονιών κατά σχεδόν το ίδιο ποσοστό και μόνο ένα γερό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει. Αρκεί να μην καταργηθεί λόγω… κρίσης επεσήμαναν ειδικοί και ευρωβουλευτές σε ημερίδα στο ΕΚ.
Η ημερίδα για την “ψυχική υγεία σε περιόδους κρίσης” οργανώθηκε στις 19 Ιουνίου από την επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του ΕΚ με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και εμπειρογνωμόνων.
Το χρέος αρχή του κατήφορου
Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν 40% στο πρώτο εξάμηνο του 2011, θύμισε η Glenis Willmott (Σοσιαλιστές, Βρετανία), απόδειξη της τεράστιας προσοχής που χρειάζεται το θέμα της ψυχικής υγείας ειδικά σε περιόδους κρίσης.

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Η (αυτο)αξιολόγηση (των άλλων;) η αυτοαξιολόγηση σα γραφειοκρατική υποβάθμιση της διδακτικής και μαθησιακής διαδικασίας

Βασίλης Συμεωνίδης, φιλόλογος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Η πρώτη μορφή αυτού του κειμένου γράφτηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο, όταν τα σχολεία κλήθηκαν να εμπλακούν σε μία διαδικασία «αυτοαξιολόγησης». Αφετηρία της συζήτησης που ανέκυψε ήταν η εγκύκλιος με θέμα την «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας, συνοδευμένη από παράρτημα 14 σελίδων της οποίας ο φιλόδοξος μαξιμαλισμός την καθιστά οδηγό διδακτορικών διατριβών. Αυτό που διαφαινόταν με μία πρώτη ματιά είναι ότι επρόκειτο για ακόμη μία εγκύκλιο σαν αυτές που κατά καιρούς εκδίδει το υπουργείο παιδείας, δηλαδή σαν ανεφάρμοστη άσκηση επί χάρτου. Όμως, η προσεκτικότερη ανάγνωση κυρίως του παραρτήματος έδειχνε με σαφήνεια ότι πρόκειται για ενέργεια με σκοπό και συνέχεια. Πρόκειται για γιγάντωση της γραφειοκρατίας και για ένα ακόμα σοβαρό εμπόδιο στη λειτουργία των σχολείων. Αν τα σχολεία λειτουργούν πρώτα για τους μαθητές. Το κείμενο τότε είχε σταλεί στο εκπαιδευτικό δίκτυο «αλφαβήτα». Ένα χρόνο μετά, από όσα φαίνεται να συμβαίνουν στα σχολεία που προχωρούν δοκιμαστικά στην «αυτοαξιολόγησή» τους οι ισχυρισμοί επιβεβαιώνονται και εμπειρικά.

όλο το κείμενο εδώ και σε .pdf εδώ

δημοσιευμένο στα Αντιτετράδια της εκπαίδευσης, τ. 98/ 2011, σ. 85-87
  http://users.sch.gr//symfo/sholio/diafora/11/11aftoaxiologisi.htm

Το λεξικό των νέων



Για να μην σας λέει το παιδί σας “έφαγα χ” και εσείς να του λέτε “σου είπα να μην τρως απ’ έξω”,διαβάστε το λεξιλόγιο των νέων για να μπορείτε να συνεννοηθείτε σαν άνθρωποι…