Ads 468x60px

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

"Πράσινη Οικονομία: Μήπως σε περιλαμβάνει;"



«Πράσινη Οικονομία: Μήπως σε περιλαμβάνει;». Αυτό είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο καθώς γιορτάζεται η 40ή επέτειος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και κυρίως, γιατί οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν για άλλη μια φορά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο 20+), μια εικοσαετία μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της Γης το 1992, μια εικοσαετία διεθνούς δράσης για την προώθηση των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης: της κοινωνίας, της οικονομίας, του περιβάλλοντος.

Πράσινη οικονομία είναι η αειφόρος διαχείριση των κοινών πόρων που οδηγεί στη σταθερή βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και που μειώνει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις οικολογικές ελλείψεις, σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΗΕ.
«Όταν βλέπουμε ή βιώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, είναι εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους: τις κυβερνήσεις που δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την περιβαλλοντική πολιτική, τις βιομηχανίες για την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη μη αποτελεσματική άσκηση πίεσης για το περιβάλλον, το διπλανό πολίτη για τη μη ανάληψη δράσης», αναφέρει το ΥΠΕΚΑ με αφορμή την 5η Ιουνίου και συμπληρώνει: «Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η ημέρα να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα που έχουμε όλοι μαζί πετύχει για την προστασία του περιβάλλοντος».
Υπογραμμίζεται δε, ότι η Πολιτεία μας περιμένει να εργαστούμε όλοι μας συλλογικά «για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση των πόρων, ώστε να καταφέρουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος και τουλάχιστον τους πόρους που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη».
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972, για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία που έχει για την ανθρωπότητα η Διάσκεψη της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/06/2012_444970

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου